Заведения Новини

Туристи платиха такса €2 за разрязване на сандвич в заведение в Италия

   
Туристи платиха такса €2 за разрязване на сандвич в заведение в Италия

Британски турист плати 2 евро такса за разрязване на сандвич наполовина в заведение в Италия.

Мъж, чието име не е известно, вечерял в Bar Pace край езерото Комо. В края на вечерта в касовата му бележка е добавена такса от 2 евро за „diviso da meta“, или „разрязване наполовина“.

Описвайки го като „невероятно, но истина“, туристът качи платежния документ в Tripadvisor след почивката си.

„Бяхме двама и посърахме препечен сандвич, който да споделим“, пише той в сайта за ревюта, цитиран от Independent. „Трябваше да платим, защото тостът беше разполовен.“

Противоречивата такса струва повече от чаша еспресо, според касовата бележка, като повишава общата цена на сандвича от €7.50 на €9.50.

 

Собственикът на кафенето обаче защитава противоречивото решение. „Допълнителните заявки имат цена“, казва Кристина Биаки пред италианския вестник La Repubblica.

„Трябваше да използваме две чинии вместо една, като времето за измиването им се удвоява, а след това и две подложки. Това не беше обикновен препечен сандвич, имаше и пържени картофи вътре. Отне ни време да го разрежем на две.”

Тя добавя, че въпросният клиент не се е оплакал по време на престоя си в заведението. В такъв случай таксата е щяла да бъде заличена от сметката.

Това не е първият път, в който туристи в Италия се оплакват от цената на храната.През 2019 г. двойка японци, вечерящи в Рим, получават сметка от €429.80 за две порции спагети, риба и две чаши вода.

Двамата качват снимка на сметката в TripAdvisor, която показва, че са таксувани 349.80 евро за храната и допълнителни 80 евро за обслужване. Инцидентът се случва в Antico Caffè di Marte в центъра на града, а рецензията бързо става популярна.

Ресторантът отвръща на обвиненията, че мами туристите със стотици евро, като казва на италианския вестник Corriere de la Sera: „Менюто е ясно, причината японските туристи да платят тази цена е, че не само са поръчали спагетите, но също и прясната риба“.