Заведения Новини

Джорджа Мелони плати сметката на италианци, избягали от ресторант в Албания

   
Джорджа Мелони плати сметката на италианци, избягали от ресторант в Албания
Албанският премиер Еди Рама и Джорджа Мелони в края на гостуването й
  СНИМКА: Фейсбук/ Еди Рама

Италианският премиер Джорджа Мелони плати сметката на група свои сънародници, които изчезнали от ресторант в Албания, без да оставят дължимото за вечерята си, пише 24 часа.

Мелони узнала за постъпката на четиримата тарикати лично от албанския премиер Еди Рама, в чиято вила гостува неформално за няколко дни по негова покана. Лидерката на „Италиански братя“ е на почивка със семейството си в селска ферма в Пулия, но междувременно колегата й Рама я покани да му гостува от другата страна на Адриатика. Веднага след това заедно с партньора си и с дъщеря си, Мелони хваща ферибот, за да стигне до отсрещния бряг в Албания. След като ги посрещна на пристанището, Рама ги отведе директно в намиращата се наблизо премиерска резиденция.

„Разказах й за историята, за да се посмеем, но тя веднага се обърна към италианския посланик и му каза да уреди въпроса със сметката и да напише извинение“, каза албанският премиер за Джорджа Мелони пред медиите. Той прочел за „тарикатския“ номер на италианските туристи в социалните мрежи, които дали широк отзвук на случката. Въпросната група италианци вечеряла в ресторант „Гува“ в град Берат и даже оценила високо кухнята му, но след това се изнизали, без да платят сметката, равняваща се на 80 евро, или по 20 на човек. Това се вижда и от записите на видеокамерите, намиращи се там. Собственикът на ресторанта споделил пред албанската телевизия, че никога не му се е случвало подобно нещо преди.

Вместо да се посмее на разказаната история от колегата си, както направили останалите от компанията, Мелони се намусила и коментирала, че не може Италия да губи респекта си по този начин. „Идете да платите сметката на тези малоумници“, обърнала се тя към италианския посланик. Той направил това със средства на премиера. Италианският туризъм в Албания регистрира истински бум това лято заради поскъпването на ваканциите на Апенините.

Мелони и семейството й се върнаха в Пулия от Албания с редовна фериботна линия до Бриндизи. Те ще продължат ваканцията си в Челие Месапика, където бяха отседнали преди заминаването си за Албания. В края на 4-дневното гостуване на Мелони в резиденцията на албанския премиер той публикува във фейсбук обща снимка и благодарствени думи. „Албанска сестра, италиански брат. Благодаря, Джорджа, за мен беше чест“, написа Рама за лидерката на партията „Италиански братя“. Мелони също отговори с благодарност за сърдечното гостоприемство. Рама, който е лидер на социалистическата партия и е начело на правителството от 2013 г., каза в интервю за в. „Стампа“, че въпреки идеологическите различия на партиите им, го свързва добро приятелство с Мелони. „Джорджа е невероятна. Каква ти фашистка опасност, напротив - тя е един конкретен политик“, каза Рама.

Според медиите на вечерята във вторник в резиденцията присъствал и бившият британски премиер Тони Блеър, който е съветник на албанското правителство. Това обаче не беше потвърдено от самия Рама.