Новини Събития

10 неща, които трябва да знаете за летището в Дубай и ще ви удивят

   
10 неща, които трябва да знаете за летището в Дубай и ще ви удивят

Дубай е привлекателен център за туристите. Всеки от нас знае най-големите забележителности, които може да бъдат посетени там като най-високият небостъргач в света Бурж Кхалифа. Но има една атракция, която рядко присъства в програмите на туристическите агенции и това международното летище на Дубай. Защо? Предлагаме ви десет неща, които трябва да знаете за летището в Дубай, които със сигурност ще ви удивят, събрани от ceoworld.com.

1. Най-бързо развиващият се авиационен център в света

Ако говорим за данните от 2022 г., летище Дубай е регистрирало 66 милиона пътници и прогнозира броят им да се увеличи до 83,6 милиона до края на 2023 г. Тъй като е транзитна зона за над 100 авиокомпании, летището предлага най-добрите удобства и всички модерни съоръжения.

2. Тук се намира и най-големият безмитен магазин

Целият град е пълен с магазини и летището не прави изключение. То разполага с множество безмитни магазини, които предлагат първокласни продукти като златни бижута, стоки на големи модни марки, козметични продукти, електроника, слънчеви очила, книги, алкохол, тютюневи изделия, часовници, сладкарски изделия и много други. Шопингът е едно от нещата, с които може да загубите няколко часа по време на престой.

3. На летището има петзвезден хотел

Може да се възползвате от това чисто удобство, когато сте изтощени след дълъг полет и имате нужда от почивка. Dubai International Hotel се намира на Терминал 1. Той предлага конферентна зала, ресторанти и плувен басейн.

4. Има и евтин хотел

Летището разполага и с хотел Snooze Cube, който предлага с малки стаи в самия Терминал 1. Човек може да се възползва от удобствата като душ, wifi и дори няколко часа сън за номинална сума от около 16 долара. И най-хубавото - не трябва да се приеснявате, че ще изпуснете полет - персоналът ще се погрижи да ви предупреди преди следващия ви полет.

Снимка 629841

Източник: iStock

5. Летището е център за множество авиокомпании 

Летището е център за FlyDubai, Qantas и Emirates Airlines. Emirates винаги е бил любимец на хората по очевидни причини и е една от най-добрите пътнически авиокомпании.

6. Летището е достатъчно голямо, за да побере самолета A380

Едно от пространствата на Терминал 3 изпълнява задачата да побере огромния самолет Airbus A380. Това означава, че е в състояние да качи спокойно над 800 пътници. Останалите части на сградата разполагат с подземни влакове и тунели, което само по себе си е иновативно.

7. Има дзен градини

Летището предлага да разпуснете от страса с хипнотизираща дзен градина, която е райско място и бягство от суматохата на летището. Това е идеален вариант за хора, които обичат да бъдат сред природата. Дзен градините на Терминал 3 имат тучна растителност, красиво езерце с рибки и много пейки, на които да седнете и да се отпуснете. Ако имате деца, може да се възползват от зоната за игра.

8. Летището осигурява най-бързия Wifi

Wi-Fi на летище Дубай е най-бързият в света. Просто се свържете към мрежи "DXB Free WIFI" или "DWC Free WIFI", за да получите достъп. Обикновено е неограничен, но ако трафикът е твърде голям, се дава ограничен достъп на пътниците. В този случай те могат да си купят неограничен достъп за ден около 8 долара.

Снимка 629842

Източник: iStock

9. Множество развлекателни съоръжения

Освен гореспоменатите дзен градини, летището предлага много места и начини за развлечение. Отидете на масаж или сауна в парните бани, гледайте кино или просто отидете на фитнес. Ако обичате да плувате, плувният басейн също биха били вариант за вас. Ако нищо не работи, може да се отдадете на пазаруване.

10. Там работят над 90 хиляди служители

Туризмът на летището процъфтява, като всичко други в града. Тъй като това летище е най-натовареното в света, то се нуждае от огромен брой хора, за да се справят с трафика. Служителите са над 90 хиляди.

Снимка 629843

Източник: iStock