Транспорт

Wizz Air превози 25 млн. пътници от и до България за 18 години

   

Wizz Air и Летище София посрещнаха днес 25-милионния пътник на авиокомпанията в България с полет от Малага
  Летище София

Една от най-големите европейски нискотарифни авиокомпании – Wizz Air, отчете на днешния ден превозени 25 млн. пътници от и до България за период от 18 години. Това обяви за TravelNews Тамара Никифорова, мениджър "Корпоративни комуникации" в компанията. „Щастливи сме, че постигнахме такива огромни резултати в България, защото осигуряваме нови самолети и добро обслужване на българите. Отделно помагаме за развитието на туризма с превозването на милиони туристи до страната“, каза Никифорова.

Към момента Wizz Air има 60 маршрута от и до България, които са в 20 страни. Авиокомпанията оперира у нас от 2005 г., като вече има базирани 7 самолета в София и 3 във Варна, а за нея работят над 400 българи. Отделно има полети до Пловдив и през летния сезон до Бургас.

„Италия е най-големият хит през тази година за българите и до там има най-много наши полети“, каза Тамара Никифорова. Wizz Air осъществява такива от София до 7 града в Италия – Рим (Чампино), Рим (Фиумичино), Милано (Бергамо), Болоня, Катания (Сицилия), Бари и Неапол. Авиокомпанията отбелязва като най-много полети на ден по един маршрут – до Лондон. Тя оперира два пъти дневно от София до Лондон (Лутън) и един път от Варна до Лондон (Лутън). Във Великобритания е най-голямата българска емигрантска общност.

Wizz Air ще стартира нова директна линия от София до Тирана, столицата на Албания, като полетите ще започнат от 18 декември 2023 г. и ще се изпълняват три пъти в седмицата - понеделник, сряда и петък. Билетите вече са пуснати в продажба през сайта на авиокомпанията. В момента няма директи полети между двете столици.

До преди една година българската GullivAir се опита да поддържа линия през летния сезон. Български туроператори също правят чартъри през лятото, защото водят много туристи по албанското крайбрежие. През зимата пък доста албанци идват на ски в Боровец и Банско, обясниха пред TravelNews от туристическия бизнес.

Наскоро Wizz Air пусна полетите си от София до арменската столица Ереван. Полетите от София до Ереван се изпълняват два пъти седмично – в сряда и неделя, което позволява на пътниците да се насладят на дестинацията както за почивка така и за бизнес пътувания. Преди това авиокомпанията обяви редовна линия и до Рияд в Саудитска Арабия.

Тамара Никифорова обясни, че през месец август нямат проблеми с отменени полети от и до България, както това се случи през юли заради големите пожари в Сицилия, където беше затворено летището в Катания. Тази година авиокомпанията регистрира повече полети в графика си, като 99,38% от тях са били успешно изпълнени от и до България. Нивата за август до момента дори достигат 99,8% успешно изпълнени полети, подчерта тя.

Отменените полети през юли са били предизвикани от непредвидени обстоятелства, причинени от фактори, които често са извън контрола на авиокомпанията, като например пожарът на летище Катания, стачки в индустрията, ограничения от Контрол на въздушното движение, метеорологични условия и предизвикателства във веригата за доставки. Според Wizz Air тези усилия са довели до по-успешно и точно изпълнение на полетите тази година в България, като резултатите са над средните спрямо основните конкуренти на компанията.

Мирослав Иванов