Заведения Новини

Над 90 нарушения при проверките на заведения в Бургас и Варна от началото на лятото

   
Над 90 нарушения при проверките на заведения в Бургас и Варна от началото на лятото

От началото на юни до миналата седмица са извършени 720 проверки във Варна и Бургас от служители на Комисията за защита на потребителите (КЗП). При тях са открити 90 нарушения, или 12% от проверките, заяви за "Денят започва" по БНТ Ангел Джалев, зам.-председател на комисията.

Според него проверките обхващат заведения за хранене и развлечения, при които се следи за наличие на категоризация, временно удостоверение, работи се и по жалби на потребители.

Нелоялните потребителски практики завишават цената на продуктите, следим и за липса на категоризация или неправилно поднесена информация. Например в обявите даден хотел е обявен за 4 звезди, а в действителност е с 3 или по-малко. Усилията ни сега са в морските курорти, за да са спокойни потребителите, че стоките и услугите са качествени. Продължаваме и проверките по веригите магазини - те са регулярни, следим за нелоялни търговски практики като работим в координация с другите институции.

От края на миналата година следим небанковите финансови институции. При анализ се установи, че има объркващи клаузи и неустойки в договорите. От месец май започнахме и физически проверки по офисите на такива фирми, допълни Джалев. Той заяви, че при установени нарушения, ще изпратят информация в БНБ. Всеки път когато гражданин е недоволен от конкретен търговец, трябва да се оплаче, гражданите не трябва да са пасивни, призова зам.-председателят на КЗП.