Новини Събития

Тайван ще позволи посещенията на китайски туристи и бизнесмени

   
Тайван ще позволи посещенията на китайски туристи и бизнесмени

Правителството на Тайван заяви, че от този месец ще разреши пътуването до територията ѝ от китайски туристи и бизнесмени, съобщава "Ройтерс". Целта е възобновяването на обмена, спрян през пандемията както и известно примирие с Пекин.

Китай, който също постепенно възобновява разрешението на своите граждани да посещават множество популярни туристически дестинации, все още не е добавил обратно Тайван в своя одобрен списък.

През 2019 г. Китай спря индивидуалните разрешителни за туризъм в Тайван на фона на нарастващото напрежение между тях. Тайванският съвет за определяне на политиките в Китай за континенталните въпроси заяви, че на бизнесмени от Китай ще бъде разрешено от следващата седмица да кандидатстват за краткосрочни посещения, като например за посещение на изложби. От 1 септември страната ще позволи на китайци, които живеят в трети страни, да идват като туристи. Туристическите групи от Китай ще бъдат ограничени до 2000 пристигания на ден.

Действителната дата ще зависи от реакцията на китайското правителство, добави съветът в изявление. Те изразиха надеждата си Китай също да предприеме стъпки в тази посока. За момента няма коментар от Пекин по темата. Правителството на Тайван се опитва да подобри отношенията с Китай, като започна с по-малко чувствителни въпроси като туризма. Пекин вместо това обвини страната за проблеми като бавното възобновяване на директните полети. Тайван си е поставил цел от 6 милиона посещения на туристи тази година.