Новини Транспорт

България е спирка по маршрута на най-голямата туристическа регата по Дунав

   
България е спирка по маршрута на най-голямата туристическа регата по Дунав

Хората от градовете по поречието на река Дунав са свикнали да посрещат през лятото участниците в един от най-старите гребни туристически походи в света. Става въпрос за Tour International Danubien (Международна туристическа регата по Дунава), която се провежда от 1956 г. в рамките на два месеца и половина, а маршрутът на гребните лодки е общо 2516 километра, съобщават от БТА. 

България е спирка по трасето още от самото началото на регатата. В Силистра и Видин дори има традиция участниците да се посрещат със специална музикално-танцова програма. Това е и основната цел на основателите на международното речно пътуване – да се насърчава общуването между хората, да има културен обмен и да се подкрепи солидарността между любителите на водните спортове. Така Дунав се превръща в реката, която скрепява приятелството и мира между хората, особено в дунавските държави.
Походът тази година започна в последния уикенд на юни в Инголщад, Германия, където е възникнала и идеята. Продължава през страните съорганизатори Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Повечето участници в тазгодишното 66-о издание на регатата преминаха през българското трасе в последната десетдневка на август. От съображения за сигурност обаче, финалната точка за Tour International Danubien не е както обикновено в Румъния, където голямата европейска река се влива в Черно море, а завършва у нас – в Силистра.
Любопитен факт е, че в похода участват хора от всички възрасти и с най-различни професии. Всеки се включва според индивидуалните си възможности и сам избира дължината на трасето и местата за почивка, през които да премине. Единственото изискване е да се чувства физически здрав и да се съобразява с инструкциите за безопасност, които дават организаторите.
Тази година един от нашите представители в Международната регата беше  Иво Пиперков, главен асистент и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но и страстен любител на водните спортове. Казва, че с участието си в гребния поход е успял да сбъдне стара своя младежка мечта: "Отделните етапи са с различна дължина на отсечката – между Ново село и Видин, където аз започнах, отсечката е 32 км, но да кажем от Видин до Лом е с по-голяма дължина – 42 км. Следващият етап е до Козлодуй и е 46 км – обяснява сънародникът ни. – Ако нещо му попречи по време на самото пътуване, човек може да се откаже, но дори и включването само в отделен участък на регатата пак е интересно и изпълнено с приятни моменти, защото тук срещаш различни хора и всеки ти дава ценна и интересна информация – това е нещо като среща между стари приятели. Също вечерите около Дунава са много интересни. Има хора, които са участвали още в първите издания на регатата и разказват прекрасни спомени. 

На българска територия бивакуването е на тринайсет места, като най-добре устроените са тези в дунавските общини Видин и Силистра. В рамките на своето пътуване човек може да си подготви собствена програма, да си предвиди къде евентуално да почине, определени са места за това, където се събират повечето от лодките. Има и непредвидени обстоятелства – например, една такава предвидена от моя екип почивка не можа да се осъществи, защото в това време нивото на реката се вдигна и това ни изненада. Оказа се, че водата е много висока и няма къде да се спре лодката. Сред приятните изненади за всички участници беше посрещането ни в град Видин. Там беше организирана обиколка с екскурзовод на забележителностите в града, а вечерта всички бяха поканени на концерт с участието на Врачанската, Видинската и Пловдивската филхармонии, това наистина силно ни впечатли, особено гостите от чужбина. В град Лом, където имаше също спирка на участниците от регатата, дойде група за народни танци, която показа български автентичен фолклор и това също ще бъде запомнено от пътешествениците по Дунава."
Гребният поход от запад на изток по течението на река Дунав е с претенциите да бъде с най-голяма продължителност в света. Това е истинско събитие за цяла Европа и за всички, които живеят около Дунав – споделя още Иво Пиперков. По негови впечатления в някои от дните е имало не по-малко от 150 участници – чужденци и българи, които са се присъединявали към гребния поход от българските брегове. Всеки може да се включи откъдето поиска, стига да разполага с гребна лодка – казва още нашият представител и добавя, че неговото пътуване е продължило 32 км, между Ново село и Видин:
"Винаги съм обичал водните спортове, занимавал съм се с гребане, с ветроходство, но пътуването по Дунав има своите характерни особености, които човек ако не изпита сам, няма как да бъдат описани. Реката е прекрасна, тя носи истинско спокойствие и те зарежда с енергия, но същевременно може да те изненада. Например жаркото лятно слънце, поривът на вятъра на моменти, а може да те изненадат дори и обикновени вълни, които да те разлюлеят при срещата с някой от корабите по Дунава. Това е емоция, която наистина си заслужава да се опита."Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати