Новини Транспорт

Стотици българи посрещнаха легендарния Ориент Експрес в Русе

   
Стотици българи посрещнаха легендарния Ориент Експрес в Русе
  БТА

Известният влак "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе. В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 91 туристи от различни държави. От тях 21 са от страни от Европейския съюз, а 70 са от САЩ, Канада и Великобритания. Десетки русенци, повечето от които деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан в роман от Агата Кристи. 

"Тук съм, за да видя "Ориент Експрес" и искам да пътувам с него. Досега не съм се возил с влак", каза пред БТА седемгодишният Филип. Заедно с него бе и 17-годишната му сестра Йоана. "Много се вълнувам, защото никога не съм виждала този влак. Скъпо е, но искам в бъдеще да пътувам с него", каза Йоана. 

На перона с баща си бе и 12-годишният Михаил. "Знам, че влакът пътува от Париж до Истанбул. Разбрах, че ще пристигне в Русе и исках да го видя, защото е известен", каза той. Всеки вагон от композицията е различен и има своя история. Някои са от времето на Втората световна война. В един от вагоните някога е пътувала и Агата Кристи. 

За удобството на пътниците се грижи персонал от 40 души. Те са основно от Италия и Франция. Дженаро и Емануеле от персонала, които слязоха от композицията и се снимаха с желаещите посрещачи, обясниха, че е много вълнуващо да се пътува с "Ориент Експрес". 

В крайдунавския град влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с електрическия локомотив на БДЖ "Хан Аспарух". Композицията трябва да пристигне утре в Истанбул. 

"Ориент Експрес" спира в Русе за втори път тази година. Известният влак премина през крайдунавския град и на 6 юни тази година. Тогава на борда му пътуваха 54 туристи, а сред персонала беше и родената в Русе Рени Драгнева, която работи като старши стюард.