Анализи Новини

Instagram ни прави лоши туристи. Ето как да пътувате с уважение към местните

   
Instagram ни прави лоши туристи. Ето как да пътувате с уважение към местните

Това лято пътуванията отново са в разгара си. Както и лошото поведение на туристите.

През последните години в популярните дестинации по света се наблюдава ръст на инцидентите с пътешественици. Ситуацията се влошава дори на места, рядко срещали проблеми в миналото.

Какво стои зад тези неуважителни и често престъпни действия? Един възможен отговор са социалните медии, посочват за CNN Travel от The Conversation – обединение от журналисти и академици за предоставяне на новинарски анализи и коментари.

Instagram и TikTok улесниха откриването на „скрити скъпоценни камъни“ и нови дестинации, но тази демократизация на пътуването има и други последствия.

 

Тъй като хората сега наблюдават приключенията на приятелите си в социалните медии от домашната си среда, пътувайки на екзотично място, те приемат (съзнателно или не), че поведението им у дома е приемливо и в тази ваканционна дестинация.

Известна е социалната норма, наблюдавайки поведението на другите, да съобразяваме собствените си действия с тях. Хората вероятно ще се държат по-хедонистично, докато са на почивка.

Сега пътешествениците търсят и в социалните медии доказателства как се държат другите. Ако те са груби и невъзпитани по време на ваканция, това може да предизвика ефекта на доминото за лошото поведение.

 

Има и други лоши нагласи и навици за пътуване, появили се в резултат на туризма, управляван от социалните медии.

Например ефектът на разпознаваемата жертва, който обяснява как хората са по-склонни да симпатизират на жертвите на трагедии, когато знаят кои са тези жертви.

Тъй като туристите често отсядат в хотели и курорти далеч от местните общности, те могат (погрешно) да смятат, че пътуването до място далеч от дома е възможност за лошо поведение без последствия.

Те подценяват или пренебрегват ефекта, който техните действия могат да имат върху местните жители или икономиката.

Ефектът Instagram

Когато хората пътуват до красиво място, изкушението да публикуват снимки и видеоклипове в социалните медии е голямо. Но това създава порочен цикъл.

Първо, туристите виждат приятелите си да публикуват снимки от дадено място. След това те искат да посетят същите места и да направят същите снимки на себе си там. В крайна сметка, те ги публикуват в същите социални мрежи, където са видели първоначалните снимки.

 

Да можеш да пътуваш и да публикуваш снимки от същите места, посетени от специфична група от хора, може да бъде форма на социален статус.

Но това означава, че в някои случаи пътешествениците влагат повече енергия в създаването на съдържание, отколкото в изследването, откриването и проявата на уважение към местните традиции и обичаи.

Популярните дестинации реагират

Бали е една от дестинациите с туристическа репутация, предизвикана от социалните медии. Фотогеничният остров има огромна привлекателност за влиятелни хора.

В отговор на лошото поведение на туристите, местните въведоха нови правила за посетителите през юни 2023 г. Те касаят поведението им в храмовете и общуването с местните жители, както и проява на уважение към околната среда.

Туристите вече се нуждаят от лиценз, за да се сдобият с мотоциклет под наем. Те не могат да посещават нито една планина или вулкан в Бали поради тяхната свещена природа. Пътуващите трябва да отсядат само в регистрирани хотели и вили (което ще се отрази на редица имоти от листата Airbnb).

 

Туристите са съветвани да не използват груб език спрямо местни жители, правителствени служители или други туристи, докато са в Бали или по-специално онлайн. Това говори за ролята на социалните медии като част от проблема, когато става дума за лошо поведение.

Други дестинации предприеха подобни стъпки. Исландия, Хавай, Палау, Нова Зеландия, Коста Рика и други изискват от посетителите да спазват местните закони и обичаи.

Кампании, като швейцарската No Drama, австрийската See Vienna – not #Vienna, финландската Be more like a Finn и холандската How to Amsterdam, са насочени към привличане на добре възпитани туристи.

Там, където подобни усилия не дават резултат, сано например известния залив Мая в Тайланд, се стига и по-далеч – дестинациите затварят за туристи.

 

Пътувайте с уважение

Не забравяйте, че сте гост, когато пътувате. Ето няколко начина да появите нужното уважение: 

1. Направете проучване

Дори и да сте опитен пътешественик, може да не осъзнавате въздействието, което вашите действия оказват върху местните общности. Но малко информация – от вашите собствени проучвания или предоставена от местните власти, може да ви помогне да се държите по-подходящо.

Преди да тръгнете, потърсете основна информация за местните културни норми и закони. Няма значение дали сте съгласни с обичаите и порядките или не.

Ако това е по-консервативно място, отколкото сте свикнали, трябва да го имате предвид – за разлика от двамата инфлуенсъри, които бяха арестувани за неуважително поведение в храм в Бали.

2. Оставете телефона

Изследванията показват, че когато пътуват, хората могат да се отчуждят от заобикалящата ги среда, ако са по-фокусирани върху устройствата си, отколкото върху дестинацията.

Често най-запомнящите се преживявания ще бъдат дао изградите връзка с някого или да научите нещо ново. Това става по-трудно, ако постоянно гледате в телефона си.

3. Използвайте влиянието си за добро

В популярни публикации под хаштага Instagram v reality инфлуенсърите разкриват огромните тълпи и опашки на най-популярните туристически дестинации.

Показването на не толкова бляскавите условия може да повлияе на приятелите ви в социалните медии да преосмислят личните си мотиви за пътуване – дали просто отиват някъде, за да си направят перфектното селфи?

Наличието на повече доказателства за тези условия, циркулиращи онлайн, може да доведе до по-голямо обществено изместване от туризма, предизвикан от социалните медии.

Ако имате желание да публикувате снимки и информация за пътуването си, опитайте се да популяризирате по-малки местни бизнеси и се уверете, че демонстрирате подходящо (и законно) поведение по време на почивката си.