Анализи Новини

Гърция отчита промяна в предпочитанията на туристите и дестинациите

   
Гърция отчита промяна в предпочитанията на туристите и дестинациите

Цените в 5-звездните хотели са се повишили със 123% спрямо 2019 г. През тази година се наблюдават големи промени в гръцкия туризъм - от географското разпределение до сезонните колебания, пише "Катимерини". Страната може и да е на път да постигне рекордни приходи, но все повече посетители избягват най-скъпите дестинации. Освен това мнозина все по-често планират почивките си извън август, когато сезонът е в разгара си и огромният брой туристи оказва негативно влияние върху личното преживяване. 

За мнозина търсенето на уникални преживявания се превръща в приоритет, въпреки че все още има много хора, които пристигат на групи и предпочитат предвидимостта и сравнително ниската цена на пакетите "ол инклузив".

До миналата година Атика, регионът около столицата Атина, беше просто транзитна точка за посетителите на път за островите. Той се превърна в основна дестинация, тъй като туристите оценяват уникалната комбинация от европейска столица, пълна с културни забележителности, и обширни плажове. Краткосрочните наеми са в подем.

Висококатегорийният туризъм все още процъфтява, както доказват процентите на заетост в 5-звездните хотели, но дори и тези туристи с високи доходи започнаха да избягват места като островите Миконос и Санторинив полза на качествени дестинации като Антипарос и Патмос. 

Според изследователската компания Mabrian увеличението на цените на хотелите в Гърция в сравнение с 2019 г., последната година преди пандемията, е най-голямото в Европа. Цените в 5-звездните хотели са се повишили със 123% спрямо 2019 г. Франция и Италия може би все още са по-скъпи, но са и по-популярни, а Испания предлага конкурентни цени. Туристите все по-често се насочват към по-малко известни острови като Лерос, Наксос и Тинос и дори към континентална Гърция, където планинските селища за първи път се сблъскват с големи тълпи от чуждестранни посетители.