Новини Транспорт

Wizz Air стартира новаторска програма за посланици на устойчивото развитие в 13 държави

   
Wizz Air стартира новаторска програма за посланици на устойчивото развитие в 13 държави

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света, стартира своята нова и първа по рода си програма WIZZ Sustainability Ambassador като част от дългосрочния си ангажимент към устойчивото развитие. 

24 посланици на устойчивото развитие бяха избрани сред над 7000 души от кабинния екипаж и служителите в офисите на Wizz Air. Те ще бъдат лицето на 22 бази и два офиса в Албания, Австрия, България, Кипър, Грузия, Унгария, Италия, Малта, Северна Македония, Полша, Румъния, ОАЕ и Обединеното кралство. От септември 2023 г. до май 2024 г. посланиците на WIZZ ще подкрепят местни проекти – от рециклиране до благотворителни инициативи, за да популяризират екологичните навици и да споделят с колегите си информация за важността наустойчивото развитие. В България посланиците на устойчивото развитие на Wizz Air ще са двама – Валентина Великова в София и Велислав Пеев във Варна. Те ще изберат проект, който да подкрепят в двата града, както и ще ангажират своите колеги в инициативите.

След това Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“ в Wizz Air, и екипът в отдел „Устойчиво развитие“ ще изберат най-значимия проект, подкрепен от посланиците.

Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“ в Wizz Air заяви: „Радваме се, че можем да дадем на колегите си възможността да се ангажират с проекти, които имат значение. Посланиците ще играят жизненоважна роля за  насърчаването на положителната промяна по отношение на екологичните и социалните въпроси на устойчивото развитие в мрежата на Wizz Air. Нашите самолети вече работят с най-ниския въглероден интензитет в индустрията и вярваме, че тази програма допълнително ще намали цялостния ни въглероден отпечатък. Участието в местни инициативи в нашите бази и офиси ще затвърди устойчивостта като една от петте ценности на WIZZ, заложена във всичко, което правим.“

През фискалната 2023 г. Wizz Air постигна интензитет на въглеродните емисии от 53,8 г на пътник/км, което е с 11% по-малко в сравнение с резултатите от предходната година. Това е най-ниският резултат, отчетен някога от Wizz Air за една финансова година, и най-голямотопостижение сравнено с основните конкурентни авиокомпании.

Стратегията за устойчиво развитие на Wizz Air се основава на четири стълба – околна среда, хора, управление и икономика. Авиокомпанията непрекъснато работи в посока намаляване на своя екологичен отпечатък и въглероден интензитет, осигуряване на добри кариерни възможности, допринасяне за социално-икономическото развитие на регионите, в които оперира, и затвърждаване на корпоративните си политики.

За Wizz Air:

Wizz Air, най-бързо развиващата се нискотарифна авиокомпания в Европа, оперира флотилия от 185 самолета Airbus А320 и А321. В Wizz Air екип от авиационни експерти предоставя висококачествено обслужване и много ниски цени на билетите, което прави Wizz Air предпочитаният избор на 51.1 милиона пътници за финансовата година F23, приключваща на 31 март 2023 г. Wizz Air е листната на Лондонската фондова борса под тарифен номер WIZZ. Наскоро компанията бе класирана в топ 10 на най-безопасните авиокомпании в света за 2022 г. от AirlineRatings.com – единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите, а също и бе обявена за Авиокомпания на 2019 г. и 2023 г. от Air Transport Awards – най-желаното признание, което авиокомпания или отделна личност може да получи, открояващо личност или организация за впечатляващо представяне, иновации и ексклузивна услуга. Wizz Air беше призната за „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ от Световните награди за финансова устойчивост за 2021-2023 г. и за „Глобално екологично устойчивата авиокомпания на годината“ от CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.

 Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати