Новини Събития

Най-добрите фестивали в света, които си струва да се посетят до края на 2023 г.

   
Най-добрите фестивали в света, които си струва да се посетят до края на 2023 г.

“Най-голямата битка с храна в света” – фестивалът за хвърляне на домати La Tomatina се развихри в Испания в сряда, покрай лондонския Нотинг Хил карнавал и преди големите културни фестивали като Октоберфест, Dia De Los Muertos и Diwali.
Но уличните фестивали носят не само забавление. Според икономически експерти те са се превърнали в основна туристическа атракция, стълб на икономиката и създават работни места, които позволяват на местните общности да процъфтяват.

Снимка: Jorge Gil/Europa Press via Getty Images

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • Фестивалът La Tomatina събира 20 000 души по улиците на Буньол за сражение с над 100 тона презрели домати. Испания започна да събира такси от участниците за първи път през 2013 г., а събитието носи стотици хиляди евро годишно на малкия град с целогодишно население от по-малко от 10 000 души.
  • През изминалия уикенд по улиците на Западен Лондон излязоха близо 2 милиона празнуващи карнавала в Нотинг Хил – британски афро-карибски празник, за да потанцуват под звуците на стоманени барабани, да се потопят в колоритните гледки и, разбира се, да похарчат парите си. Изчислява се, че Нотинг Хил генерира над 110 млн. долара годишно, поддържа хиляди работни места на пълен работен ден и привлича туристи от цял свят като един от най-големите годишни фестивали в света.
  • По данни на ЮНЕСКО пътуванията за фестивали, празници и други събития представляват около 40 % от всички видове туризъм в света, а над 80 % от държавите включват в своите политики за туризъм съвременни културни прояви като представления, кино и мода.
  • Културният туризъм може да служи като катализатор за градскп възстановяване и ренесанс, като укрепва местните общности. Той е създал до 330 милиона работни места в световен мащаб, по оценки на Световния съвет по пътувания и туризъм.
  • Най-популярните фестивали в света като карнавала в Рио де Жанейро в Бразилия могат да станат важни икономически стълбове в региона. Оценява се, че 1,5 милиона туристи са донесли 700 млн. долара на бразилския град през 2019 г., а отмяната на събитието през 2021 г. поради пандемията от Covid-19 е причинила “много по-големи” загуби за икономиката в по-широк план, според ЮНЕСКО.
  • Макар че събитията продължават само няколко дни, те стимулират развитието на хотели, ресторанти, туроператори, магазини за сувенири и други бизнеси, които помагат за диверсификацията и поддържането на местните икономики. Според Future Market Insights световният пазар на културен туризъм ще достигне 5,9 млрд. долара през 2023 г., а до 2033 г. ще нарасне до 22,7 млрд. долара.

СВЕТОВНИ ФЕСТИВАЛИ, КОИТО ПРЕДСТОЯТ ПРЕЗ 2023 Г.

Снимка: Felix Hörhager/Getty Images

Октоберфест, Германия
Въпреки че се празнува по целия свят, официалният Октоберфест в Мюнхен ще се проведе от 16 септември до 3 октомври тази година и ще привлече близо 6 милиона посетители за музика, бира и пътуващ карнавал. Октоберфест се отбелязва от над 200 години и възниква по повод кралската сватба на престолонаследника на Бавария. Октоберфест 2019 г. е донесъл на Мюнхен 1,36 млрд. долара (1,25 млрд. евро), съобщават от градската управа. За 16-дневния период 6,3 млн. посетители са похарчили 487 млн. долара само на фестивала, а още стотици милиони са били изразходени за храна, пазаруване, пътуване с такси, обществен транспорт и нощувки.

Снимка: VCG via Getty Images

Лунен фестивал, Китай
Това е т. нар. Фестивал в средата на есента, по-популярен като Лунен. Отбелязва се по време на най-ярката и пълна луна в годината с фенери, лунни сладкиши и семейни събирания. Тази година това ще се случи на 29 септември. Пандемията от Covid-19 нанесе сериозен удар върху пътуванията по време на китайските празници, тъй като строгите правила останаха в сила до тази седмица. Броят на пътуванията, предприети за Лунния фестивал, се сви до 73,4 млн. през миналата година – с 16,7% по-малко от предходната, съобщава “Ройтерс”, а печалбата е намаляла с 22,8% – до 4,14 млрд. долара през 2022 г.

Снимка: Leo York/Anadolu Agency/Getty Images

Международна фиеста на балоните в Албакърки, Ню Мексико
Този фестивал привлича ежегодно повече от 800 000 гости, които искат да видят как 600 балона с горещ въздух се издигат в  небето над пустинята. Празникът започва с 13 балона през 1972 г. и сега е най-големият по рода си в света. Миналата година той генерира икономически ефект за местния бизнес в размер на 203 млн. долара, като 119 млн. са похарчени директно по време на фестивала. Тази година фиестата ще се проведе от 7 до 15 октомври.

Снимка: Jan Sochor/Getty Images

Dia De Los Muertos, Мексико
Денят на мъртвите – събитие за възпоменание на починали близки и приятели, е донесъл на Мексико около 1,8 млрд. долара през 2022 г. – за двудневно отбелязване и дните след него. Тогава 1,4 милиона туристи са резервирали 80% от хотелските стаи в страната. Тази година той ще бъде отбелязан на 1 и 2 ноември.  Тези, които го празнуват, почитат мъртвите с любими ястия и напитки, подаръци и цветя от невен – на стойност 59 млн. долара.

Снимка: Ivan Damanik/NurPhoto via Getty Images

Diwali, Индия
Индийският фестивал на светлините се отбелязва от над 1 милиард души от различни вероизповедания, а стотици хиляди хора пътуват от цял свят и от страната за молитви, фойерверки и празненства. Според Jama Wealth миналата година празничните продажби на Diwali са надхвърлили границата от 15 млрд. долара. Празникът се смята за идеално време за стартиране на нови проекти и бележи началото на благополучна година. Тази година Фестивалът на светлините се пада на 12 ноември, а празненствата ще продължат от 10 до 15 ноември.

Снимка: Lauren DeCicca/Getty Images

Фестивали на фенерите Yi Peng и Loy Krathong, Тайланд
Северният град Чианг Май е единственото място, където можете да видите и двата фестивала на фенерите в Тайланд в един и същи ден. На 27 и 28 ноември в северната част на страната рояци от фенери ще се издигнат в нощното небе за фестивала на фенерите Yi Peng, а на 28 ноември по реките в цялата страна ще се носят фенери с форма на лотос за фестивала Loy Krathong. Хиляди туристи и местни жители ще се съберат в големите центрове Банкок и Чианг Май за празненствата.