Турагенции

Испанският Слънчев бряг - Бенидорм, привлича и българи

   

Гледката от Гранд хотел Бали в Бенидорм
  Мирослав Иванов, Бенидорм

Популярният испански курорт - Бенидорм, по чието подобие е застроен Слънчев бряг у нас, привлича и български туристи. Това заяви за TravelNews Цветомир Милошев, екскурзовод към туроператора "Абакс", който вчера посрещна група от 45 човека на летището във Валенсия. Компанията обединява туристи на различни туристически агенции, тъй като не работи директно с клиенти, а само с агенти.  

Екип на TravelNews пътува с агенция "Екватор". "Българите идват на почивка в Бенидорм заради купона, но се възползват и от многото възможности за екскурзии в района на Аликанте и Валенсия", каза Милошев. Курортът е най-популярен най-вече сред британските, френските и местните туристи, но все повече се посещава и от групи от Източна Европа.

Българската група е настанена в "Гранд хотел Бали", който е най-високият хотел в Европа със своите 210 метра или 43 етажа. Бенидорм се намира в крайбрежната зона Коста Бланка (Costa Blanca -„Белият бряг”) в близост до Аликанте и на 2 часа от Валенсия. Този район е един от най-красивите на целия Иберийски полуостров. Прочут е с благоприятния си за туризъм климат – има над 320 слънчеви дни в годината и средна температура 24°. През лятото градусите надхвърлят 35 и е горещо.

Бенидорм е наричан европейският Манхатън (Ню Йорк), защото е пълен с небостъргачи. Даже му казват "Бени Йорк". Наистина е същински Манхатън! Плажната ивица е впечатляващо дълга с хубав златист пясък. Курортът възниква през 1925 г. и е първият в света, който въвежда пакетния туризъм - транспорт плюс настаняване.

Популярен е и с нощния си живот. Има барове и клубове, концентрирани в центъра на града, а безплатните кабаре представления (от 21 часа до ранните часове) го отличават от подобни курорти. Градът има три основни плажа - Леванте (Levante), Пониенте (Poniente) и Мал Пас (Mal Pas). Всяко лято от 1959 г. се организира международен музикален фестивал Бенидорм – чрез този конкурс Хулио Иглесиас, Рафаел и Дуо Динамико са станали известни. По бреговете на града има и забавления за цялото семейство – това са трите увеселителни парка - "Terra Mitica", "Aqualandia" и "Mundomar".

Почивки в Бенидорм предлага българската туристическа агенция "Екватор БГ" с много възможности за екскурзии в района.

Мирослав Иванов, Бенидорм