Заведения

Внимавайте с ругатните: Бар въведе глоба за псуващи клиенти

   
Внимавайте с ругатните: Бар въведе глоба за псуващи клиенти

Барът е сред любимите локации на италианците, която всекидневно се превръща в средище на ухажвания, клюки, бъбрене с приятели, горещи дискусии и дори задълбочени политически анализи. Колкото по-малко е населеното място, в което се намира, толкова по-голямо е значението на бара за местните жители.

Пример за това е бар в община Кастело ди Годего, провинция Тревизо, който отскоро въведе специална политика за глобяване на клиенти, за да поддържа добрия тон на разговора и да дава пример за подрастващите, разказва Il Gazzettino. Глобата е за употреба на нецензурни изрази на територията на бара, стопанисван от Даниеле, Микела и дъщеря им Камила. Те са поставили на касата стъклен буркан с табела, която гласи: "1 псувня – 1 евро; 3 – 2,50 евро; псувня, измислена от клиента – 5 евро".
Идеята ми хрумна един ден, когато в бара имаше двама клиенти, които спореха оживено и започнаха да ругаят грубо.

Всичко това стана пред очите на дете, което беше там с майка си и седяха точно до тях. Тогава си помислих, че трябва да направя нещо и така се роди тази идея, обяснява Камила.

Оказва се, че клиентите приемат с положително мнение глобата.

Досега никой не се е оплакал. Напротив, почти всички пускат евро в буркана, без да се налага да им напомняме, а ние така или иначе не го правим. Веднъж някой дори сложи пари предварително, като каза, че със сигурност някой няма да му се размине в деня, допълва Камила. Какво ще правим с парите? Когато напълним буркана, ще дарим всичко на някоя благотворителна организация, завършва тя.