Оферти

Екскурзия до Япония и Южна Корея

   
Екскурзия до Япония и Южна Корея

На японски името на страната е „Nippon“ (Нипон) или„Nihon“ (Нихон) – буквалното значение на думата е „Произход на слънцето“. Западът перифразира това, като „Страната на изгряващото слънце“. Но защо японците наричат страната Нихон? Това идва от съседите им- Китай.

Най- ранното споменаване за Япония е открито в китайска книга от 111 година, там страната е описана от гледна точка на китайците. Тъй като Япония се намира на изток спрямо Китай, когато Китай гледа в посока Япония, това съвпада с посоката на изгряващото слънце. Така Япония получава своето име.

„Ханами“ е японски традиционен обичай, в който хората се наслаждават на преходната красота на цветята. В тази графа най- често спада черешата „Сакура“. От края на март до началото на май цъфтят черешови дървета в цяла Япония. Ханами се състои предимно в открито парти под сакура през деня или през нощта. Сакура е различна от останалите вишневи и черешови дръвчета- тя не дава плод. Японците приемат нейният цвят за свое национално цвете.

Такао-сан, е най-посещаваната планина в света – намира се в западните покрайнини на Токио. Вулканът Фуджи, освен чудо на природата, се смята и за свещено място. Будистите го смятат за врата към отвъдния свят. Мястото заема важно място и в шинтоизма, чиито последователи вярват,че дърветата, скалите, почвата и въздуха се обитават от богове и духове. Храната за японците е много важна. Няма да срещнете японец на улицата, който се храни вървейки. Това за тях е неприемливо. Освен това, ако ви поканят в дома си, от вас ще се очаква да похвалите няколко пъти поднесените ви ястия. Ако сте гост в японски дом, задължително се събувате.

Това за нашата култура не е нещо необичайно, но за западната е така. Обувките се слагат на определено място. Това правило важи не само за домовете, но и за някои обществени места, като ресторанти, храмове, музеи и др. Друго полезно нещо, което трябва да знаете е, че задължително госта в Япония носи подарък за домакина. Не е задължително той да е скъп, но е редно да е опакован красиво. От друга страна, ако домакина ви подари подарък, не е учтиво да го отваряте пред него и другите гости. В Япония, както навсякъде по света, има суеверия.

Едно от тях е за числото 4. Причината е, че начинът му на изписване се доближава до този, по който се изписва думата „смърт“. Именно затова може да срещнете асансьори, в които няма копче за четвърти етаж, прието е да не се подаряват четири броя цветя и т.н. Японците са известни със своята точност. Дори една минута за тях е сериозно закъснение.Това се отнася и за метрото. Там в найнатоварените часове на деня, потока от хора е толкова голям, че служителите на метростанциите са задължени да натикат качващите се, за да могат да се затворят вратите на мотрисата. За жените осигуряват специални вагони, за да са по-спокойни.

За информация за екскурзията вижте ТУК