Новини Събития

13 красиви и непопулярни селца по света

   
13 красиви и непопулярни селца по света

Посещението на малко красиво село е като да се върнете назад във времето - от уникалната архитектура до зашеметяващата околна природа.

Но е трудно да почувствате това, когато сте заобиколени от тълпи туристи, също търсещи чара на малкото населено място.

Въпреки че много села и малки градчета, като Оя в Гърция и Портифинио в Италия, са се превърнали в популярни дестинации, все още има великолепни непознати места, на чиято причудливата атмосфера можете да се насладите без тълпи.

Architectural Digest представя 13 вълшебни миниатюрни населени места - от английско селце, което изглежда извадено от приказка, до пълен с цветове град в Колумбия.

Орта Сан Джулио, Италия

Докато езерата Комо и Маджоре привличат цялото внимание на туристите, езерото Орта предлага също толкова пленителна природа, но без тълпите.

Главната забележителност на това пренебрегвано от пътешествениците езеро е Орта Сан Джулио - причудливо село на хълм, разположено на полуостров. Изкачете се до Сакро Монте, където 20 параклиса, изпълнени с фрески и статуи, са сгушени в национален парк.

На кратко разстояние с лодка е Изола ди Сан Джулио - малък остров, на който се намират бенедиктински манастир и романската базилика Сан Джулио. Разходете се по маршрута на тишината и медитацията, който минава по периметъра на острова и се насладете на гледките.

Фрихилиана, Испания

Разположено в Южна Испания, това населено място често е наричано едно от най-красивите Pueblos Blancos (бели села в превод от испански) в Андалусия и е лесно да се разбере защо.

Живописното бяло село е сгушенона планински хребет с изглед към Средиземно море, като е дом на различни селища от периода на неолита, включително финикийски, римски и мавритански общности.

Мавърската епоха е оставила трайно влияние върху архитектурата му, особено в квартал Mudéjar, където посетителите ще намерят криволичещи, стъпаловидни улици.

Фрихилиана е известно със своя Festival de las Tres Culturas, който се провежда всеки август и празнува трите култури,  обитавали селото: християнска, еврейска и мюсюлманска.

Такско де Аларкон, Мексико

Ако планирате бягство в Мексико, пропуснете Сан Мигел де Аленде Sи вместо това се насочете към Такско де Аларкон. Разположен на около три часа път от Мексико Сити, някога това е голям минен център, все още известен със своите сребърни изделия.

Селото на хълма е изпълнено с испанска колониална архитектура, както и с грандиозната църква в бароков стил Санта Приска, построена от собственика на мината Хосе де ла Борда през 1750-те години.

Разходете се през Plaza Borda - главния обществен площад на селото, за да разгледате църквата и Casa Borda - сграда от 1759 г., в която сега се помещава културният център на населеното място.

Горд, Франция

Комуната Горд в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг на Франция има богата история, започваща като крепост на ворденсите - келтско племе. Каменни къщи и сгради се редят по хълма, а тесните калдъръмени улички се извиват до средновековния замък, който е разширен и трансформиран през 14-и и 16-и век.

Селото е център на съпротивата по време на Втората световна война. След нея градът се превръща в артистичен център, привличащ художници, като Марк Шагал, Виктор Вазарели и Пол Мара.

Посетителите могат да разгледат близкото Village des Bories - колекция от над 20 каменни колиби, някои от които датират от бронзовата епоха.

Касъл Комб, Уилтшир, Англия

Очарователното село изглежда като излязло от приказка, въпреки че неговият нормански замък отдавна го няма. Трите главни улици се събират в средновековен пазарен кръст - свободностояща каменна и дървена конструкция, построена, когато селото е основен център на производството на платове.

Срещу Пазарния кръст се намира Св. Андрюс - църква от 13-и век с кораб и кула, добавени съответно през 14-и и 16-и век. Кулата разполага със сводести тавани и е дом на един от най-старите работещи средновековни часовници в страната.

Гуатапе, Колумбия

Разположено на няколко часа западно от Меделин, село Гуатапе е изпъстрено с цвят. Всяка сграда разполага с ярки zócalos - подобни на фрески панели, които озаряват долните фасади.

Ослепителен дизайн украсява всяка улица и площад, превръщайки селото в мечта на любителите на цветовете. Селото край езерото е известно и с El Peñon de Guatape - огромна скала, стърчаща от пейзажа.

Посетителите могат да се изкачат до върха й по стълба със 740 стъпала, която се извива нагоре по пукнатина в лицето на скалата.

Мулай Идрис Зерхун, Мароко

Разпръснато на два хълма близо до планината Зерхун, варосаното село Мулай Идрис Зерхун е първият мюсюлмански град в Северна Африка и сега е важно място за поклонение.

Мавзолеят на основателя на града Мулай Идрис I се намира в красиво украсения Zawiya Moulay Idris I в центъра на селото.

Селото е изпълнено със зашеметяващи примери за ислямска архитектура, включително джамията Sentissi, която се отличава с цилиндрично минаре - единственото в Мароко, покрито със зелена и бяла мозайка от зелидж, която изписва думи от Корана.

Огимачи, Ширакава-Го, Япония

Това е най-голямото село в региона Ширакава-Го, което, заедно с Гокаяма, е обявено за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1995 г. Районът е известен със своите колекции от традиционни фермерски къщи gassho-zukuri.

Сградите, някои от които са на възраст над 250 години, имат стръмни сламени покриви, които приличат на ръце в молитва, а част от тях сега функционират като Minshuku - семейни пансиони със закуска.

Посетете Gassho-zukuri Minkaen - музей на открито, включващ селски къщи и други сгради, преместени от околните райони за съхранение, и се разходете (или вземете автобус) до гледката Shiroyama, за да разгледате селото отвисоко.

Гитхор, Нидерландия

Pixabay

Живописното село Гитхорн е известно като Венеция на Нидерландия благодарение на ръчно изкопаните системи от канали, създадени преди 800 години от производители на торф.

В сърцето на селото няма автомобили, така че можете да го разгледате пеша, с колело или с лодка. Очарователни ферми от 18-и и 19-и век със сламени покриви се намират на островите, свързани със 176 моста.

Наемете лодка - всички те са електрически, така че не е необходимо гребане - и обикаляйте по каналите.

Ламу, Кения

Разположено на остров със същото име на североизточното крайбрежие на Кения, Ламу е най-старото суахили селище в Източна Африка.

Красиво запазеният град е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2001 г., а селото е известно със своята архитектура, която черпи влияния от суахили, арабски, европейски, индийски и персийски стилове и използва мангрова дървесина и коралов камък.

 

Посетете Lamu Fort - крепост, построена между 1810 и 1823 г., в която сега се помещава библиотека и изложбено пространство, както и музея Lamu, разположен в бивша къща, построена в началото на 1900 г.

Поради тесните, криволичещи пътища, колите са рядкост, така че бъдете готови да пътувате с мотоциклет или с едно от над 6000-те магарета на острова.

Сигишоара, Румъния

Румъния е отговорна и за най-дългата наденица в света – 62.7 км. А по време на Фестивала на кестена в Бая Маре е създадена най-голямата купа гулаш - 7200 л. Румънската компания ING Asigurari de Viata пък отпечатва най-големия правен документ в света.

Разположено в Трансилвания, Сигишоара е малко средновековно село, основано от германски колонисти, известни като трансилванските саксонци, през 12 век. Укрепеният град е ограден със стени и 9 от оригиналните 14 кули все още стоят, включително внушителната Часовникова кула.

Цветни сгради и калдъръмени улички добавят към очарованието на добре запазения стар град, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1999 г.

Селото е дом на няколко архитектурно значими църкви, включително църквата на хълма, трикорабна Готическа църква със стенописи от 14-и до 16-и век и Църквата на Доминиканския манастир - късна готическа църква с барокови елементи вътре.

Пенглипуран, Индонезия

Село Пенглипуран се намира в регентството Бангли на Бали. Въпреки че районът без излаз на море може да няма известните плажове на дестинация, Пенглипуран все още е пълен с красота - от близките бамбукови гори до спокойните улици без коли.

Културата и структурите на селото са внимателно запазени. Дизайнът и неговите сгради следват философията на Три Хита Карана - концепцията за хармония с Бог, другите хора и околната среда. 

Ротенбург об дер Таубер, Германия

Дървени къщи се редят по калдъръмените улици в Ротенбург об дер Таубер - красиво запазено средновековно село в Южна Германия. То датира от 9 век и е било имперски град на Свещената Римска империя от 1274 г. до около 1803 г., когато Наполеон ревизира европейските граници и става част от Бавария.

Посетителите могат да се разходят по все още непокътнатите извисяващи се градски стени в Стария квартал и да гледат часовника Meistertrunk — който изобразява легендата за кмета, който пие чаша вино, за да спаси града по време на Тридесетгодишната война.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати