Новини Събития

Сърбия рискува да загуби безвизовия си режим с ЕС

   
Сърбия рискува да загуби безвизовия си режим с ЕС

Европейската комисия изрази сериозна загриженост относно нарастващия брой руски граждани, които получават сръбско гражданство по ускорена процедура. Този проблем, според Комисията, може да представлява потенциален риск за сигурността на Европейския съюз, както съобщава сръбският новинарски сайт "Нова".

Сръбските закони позволяват на правителството да одобрява гражданство по ускорен метод при определени условия, което улеснява гражданите на Сърбия да влизат в Шенгенското пространство без необходимост от виза. Въпреки това, Европейската комисия настоява, че Сърбия, като страна кандидатка за членство в ЕС, трябва да установи по-строги правила, особено в контекста на отношенията с Русия, предаде news.bg.

Отчети показват, че след руската агресия в Украйна, над сто хиляди руски граждани са потърсили временно или постоянно настаняване в Сърбия. Интересът към сръбско гражданство се е увеличил значително, като броят на руснаците, които са получили сръбско гражданство до август 2023 г., е сравним с цялата 2022 г. и три пъти по-голям от броя в 2021 г.

През май тази година, Европейската комисия изрази загриженост по въпроса и предупреди Сърбия, че рискува да загуби своя безвизов режим с ЕС, ако не преразгледа своята политика. В последното си изявление, Комисията не конкретизира какви мерки може да предприеме, ако Сърбия не преразгледа своята политика по отношение на руските граждани.