Турагенции

Аликанте - за любителите на архитектурата и историята

   

Аликанте е красив град
  Мирослав Иванов, Аликанте

Любителите на красивата архитектура и богата история със сигурност могат да останат доволни от Аликанте, който не е толкова пренаселен с туристи, а на практика предлага всичко, което те могат да искат.
Това е пристанищен град, столица на провинция Аликанте, в автономната област Валенсия, Югоизточна Испания. Разположен е в залива Аликанте на Средиземно море. Основан като Akra Leuke ("Белият връх") от фокейските гърци (от западното крайбрежие на Мала Азия) през 325 г. пр. н. е., градът е превзет през 201 г. пр. н. е. от римляните, които го наричат Lucentum. По време на мавританското владичество, продължило от 718 до 1249 г., градът се нарича Ал-Акант. По-късно е включен в състава на Кралство Арагон и е обсаден от французите през 1709 г. и от федералистите от Картахена през 1873 г.
Богатото културно наследство на Аликанте си личи из целия град, но сред задължителните локации в града е Каса Карбонел. Сградата е сред най-впечатляващите и е била построена между 1922-1925 г. по поръчка на богат текстилен производител. Кметството на Аликанте също е много красиво. То е било построено на мястото на старото кметство от 18-и век и днес туристите обичат да снимат орнаментите, както и интересните фасади на двете кули.
Старият квартал Аррабал Роиг гледа към залива от височината, известна като Balcón del Mediterráneo ("Средиземноморски балкон"). Сред другите забележителности се отличават бароковото кметство (1701-60 г.), църквата "Санта Мария" (XIV в.) и ренесансовата колегиална църква "Сан Николас де Бари" (XVIII в.).
Внушително издигащият се над града замък Санта Барбара е емблема на Аликанте. Той е построен на височина 166 метра на хълма Бенакантил и е една от най-големите средновековни крепости в Испания.
Замъкът е построен на три нива, като в най-горното (Ла Торета) се съдържат останки от старата крепост от 14-и век. На второто ниво в крепостта се разполагат най-важните сгради в Санта Барбара - като залата Салон Фелипе II, стражевата сграда Куерпо де Гуардия, мястото за паради Патио де Армас и бастионът Балуарте де ла Рейна, всичките строени през 16-и век. В последното ниво се намира укреплението Ревелин дел Бон Репос, строено през 18-и век.
Районът на Аликанте е богат на чудесни места за плажуване по брега на Коста Бланка. Ла Алмадраба е малък плаж, който е идеален за почивка, защото не е посещаван от толкова много хора, колкото следващите. До него се намира Кабо де лас Уертас, а до него е известният в Аликанте 3-километров плаж Сан Хуан. Ако искате да отидете на плаж в града, посетете Ел Постиге, а ако искате повече спокойствие, най-добре се насочете към Урбанова.
Почивки в района на Аликанте предлага туристическа агенция "Екватор".

Мирослав Иванов, Аликанте