Новини Транспорт

Кипър отбелязва рекорден въздушен трафик

   
Кипър отбелязва рекорден въздушен трафик

Абсолютен рекорд за въздушния трафик поставиха двете международни летища в Кипър през август, като отчетоха най-много обслужени пътници в историята си, съобщава БНР. Вече е надхвърлена и първоначалната цел за годишен ръст на броя на туристите, съобщиха от Министерството на туризма в Кипър.

През най-отпускарския  месец през двете летища в Ларнака и Пафос са заминали и пристигнали 1,516 млн. души, което е най-високото ниво досега, обявиха от управляващата компания Hermes Airports. Броят им е с 21% повече от летелите от и до Кипър през август миналата година и с 2,2% над постижението за този месец на 2019 г. - най-силното досега за въздушния транспорт и туризъм на страната.

Рекордни резултати регистрират и първите осем месеца на настоящата година, като през този период на летищата са обслужени над 7,8 млн. пътници - с 32% повече от същия период миналата година и с 2,7% повече от 2019 г.

Очаква се 2023 г. да бъде нова рекордна година за Кипър по отношение на въздушния пътнически трафик, прогнозира компанията оператор.

Вече е надмината и първоначалната цел за годишен ръст от 5 - 10% на броя на туристите през този сезон, при това в отсъствието на руския и украинския пазар, заяви заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

Посещенията на чуждестранните туристи до юли са се увеличили с 27%, а приходите - с 30% в сравнение с 2022 г., посочи той.