Хотели

Villa Palladio – поглед към един от най-красивите и уникални хотели в света

   
Villa Palladio – поглед към един от най-красивите и уникални хотели в света

Днес Канота в област Раджастан, Индия, е едно почти никому известно селце. В миналото обаче то е свързвало две древни индийски кралства. Сега там може да бъде открит бутиковият хотел Villa Palladio.

Той се намира на половин час път от Джайпур, още известен и като "розовия град" заради пастелните си сгради. Хотелът обаче има съвсем различен облик - не е нито розов, нито украсен с флорални или геометрични шарки както Джайпур.

Вместо това Villa Palladio се отличава с червения си цвят, вдъхновен от римокатолическите кардинали, изобразени нарове, вдъхновени от картините на Ботичели, както и палми, символ на римския статус.

Сградата, някога резиденция на кралското семейство на Канота, е превърната в бутиков хотел от италианския предприемач Барбара Миолини и холандския дизайнер Мари Ан Оудеханс. И двете сега живеят в Джайпур.

Италианката, която е израснала в Швейцария, посещава Джайпур през 2005 г. за почивка, но в крайна сметка остава там завинаги. Тъй като обаче прекарва първите години от кариерата си във венецианската провинция, пренася със себе си влиянието на Андреа Паладио, един от най-големите италиански архитекти от XVI век. Той е известен с това, че съчетава елементите на Ренесанса и съвременните френски практики, създавайки напълно уникален стил, известен като англо-паладианизъм. Идеята на Барбара Миолини е да направи нещо подобно, но като смеси индо-моголския и италианския рококо стил.

И според нея в това има много смисъл, тъй като намира прилики между Джайпур и Венеция. "Има невероятна изтънченост и история в естетиката на двата града", споделя италианката.

Тя разказва още, че промените в структурата на сградата не са били много. Освен това е била добре поддържана и запазена, явно и защото не е много стара. Построена е била през 1960 г. от благородника на Канота Абхай Сингх с отличителни изпъкнали арки, дворове, кули и подобни на крепост стени, пише CNN.

Холандският дизайнер Мари Ан Оудеханс пък споделя, че вдъхновение за съвместната си работа с Барбара Миолини по Villa Palladio черпи от образите на жените в полетата, кралските принцеси в техните дрехи и воали. Така провинциалният индийски дух среща италианския в интериора на хотела.

И въпреки че е предизвикателство която и да било чуждестранна архитектура да бъде приета в Индия, Villa Palladio се радва на интерес и голяма посещаемост. Част от тайната за успеха на хотела е, че в процеса по създаването му участие вземат и местни занаятчии. Завивките, възглавниците, килимите, лампите и столовете например, са направени в Джайпур. А за присъствието на италианския дух и естетика, са отговаряли двете дами, които стоят зад изграждането на Villa Palladio. Крайният резултат - красиво и уникално място, в което две култури са в абсолютна хармония.

Снимки: villa.palladio.jaipur