Заведения

В ресторантьорския бранш технологиите изместват хората

   
В ресторантьорския бранш технологиите изместват хората

Веселин Янков е собственик на заведението на "Цариградско шосе“, което първо в София внедрява машинен персонал. Избира роботите, защото хората, които обслужват с отношение са все по-малко. Заведението посреща своите клиенти с нестандартния си и изключително стилен интериор, който ни пренася някъде там, в красивата и романтична Франция.

Освен дизайна на заведението, това което впечатлява хората, решили да поглезят душата си, е сервитьорката. „Нямаме достатъчно добри техникуми, нямаме достатъчно добри места, които да обучават персонал. Повечето млади хора нямат трудови навици, организационни качества“, казва Веселин Янков пред bTV.

Бела вече една година сервира в неговото заведение. Тя радва клиентите и не е опасност за персонала. С нея Веселин спестява 4 работни места. Той не мисли да спира с иновациите. Следващата му цел е робот, който прави кафе и измива чашите.

„Те не са заплаха и не заместват работните места на хората, защото всъщност няма хора за работа. По-скоро те са ни от полза“, добавя той.

В Грьомиц, Германия, отскоро имат робот готвач на име Роби. Приготвя шест различни ястия само за три минути. Има две ръце, пет тенджери и 24 контейнера за съхранение на продуктите. Това е достатъчно за 150 порции, а съставките се зареждат три пъти седмично.

 „Трябва да помислим как всъщност можем да предоставяме нашите кулинарни услуги всеки ден, седем дни в седмицата. И за това Роби със сигурност също е едно от възможните решения“, казва обственикът Нилс Батенфелд.

Гостите на ресторанта плащат между 9,50 и 13 евро за приготвеното от Роби. А самият робот струва на собственика 250 000 евро и е необходима инвестиция с много нови възможности.

„Ако разпознаем възможностите, които ни предлага изцяло новата среда, възникват и напълно нови работни профили. И мисля, че в крайна сметка един робот или технология никога не отнема работни места, а създава нови“, смята Нилс Батенфелд. Роботите в ресторанта изглеждат изкушаващо и симпатично решение. За собствениците те са инвестиция, за клиентите стриктни изпълнители, които не искат бакшиш.

Но колко скоро новите помощници ще завземат пазара?

„Технологиите се развиват и биха могли да се развият доста бързо и за една седмица да се обърнат нещата, но за момента не виждам такива сигнали“, казва Надя Василева от Българската конфедерация по заетостта. Надя Василева отчита, че не само по света, но и у нас роботите в бранша ще са помощ, а не заплаха. „Колкото по-бързо навлязат роботите, толкова по-добре ще бъде за нашата икономика, тъй като по-скоро ще помогнат, отколкото да освободят хора от работа“, допълва тя. И докато си мислим, че тоталното автоматизиране е някъде далеч в бъдещето, пазарът не спи. Роботът Нала, вече не просто приготвя всички видове ястия, но се ръководи от изкуствен интелект. Въпрос на време е помощници като него да залеят пазара, а защо не и да стигнат до вашата кухня.