Турагенции

Туроператори искат предварителни резервации за посещения в Боянската църква

   
Туроператори искат предварителни резервации за посещения в Боянската църква

Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обърна към министъра на културата с искане за въвеждане на модерна система за резервации на груповите посещения, която ще осигури ред и ще гарантира посещенията на Боянската църква – най-емблематичния обект от културно-историческото наследство на България, включен в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Министърът е принципал на Националния исторически музей и неговия филиал Боянска църква „Св. Никола и Св. Пантелеймон“. 
От години туроператори и екскурзоводи се оплакват от остарялата система за резервиране на посещения на групи, при която се налага обаждане по телефона и последващо записване на ръка на заявката в „тефтер“. Освен, че да се свържеш по телефона понякога е предизвикателство, което отнема дни, това съвсем не гарантира, че в определения час групата ще може да посети обекта, оплакват се туроператори и екскурзоводи пред АБТТА. 
Нововъведението „дигитализиране“ на процеса се свежда до изпращане на имейл – действие, което не отнема много време, но и не гарантира резервацията, тъй като отново изисква ръчна обработка и човешка намеса на финалния етап. Случва се приемащият заявката просто да забрави да я запише, и тогава ставаме свидетели на грозни картини при дублиране на две заявки, казват те. Като се добави и изискването в обекта да не влизат повече от 8 души – условие, наложено за опазване на църквата, лесно е да се изчисли колко време ще чака групата и какви сцени могат да се разиграят.  
Точно поради това не са единични случаите, когато за да се избегнат скандалите, в църквата влизат повече хора от разрешеното. А това излага на риск съхранението и дори съществуването на обекта. „Считаме за недопустима подобна практика предвид значимостта на обекта и изискванията за неговото съхранение“, се отбелязва в писмото на АБТТА.
Като порочна се посочва и практиката да не се приемат групови резервации в дните, когато е обявен свободен вход по повод различни празници, тъй като това отново води до хаос при посещенията на организираните групи. „Предстои 17 септември, ден на София, за който не се приемат резервации за посещения, но който е в средата на активния сезон за културен туризъм. За съжаление, това за пореден път ще създаде предпоставка за възникване на напрежение между колегите екскурзоводи и служителите в Боянска църква“, подчертава АБТТА в писмото си. 
„Ние, като туроператори в сферата на културния туризъм, считаме, че това отношение към този обект от една страна не е гарант за устойчивото използване и съхранение на този културно-туристически ресурс и от друга страна с лошата организация създава негативен имидж на дестинацията и не осигурява оптимално планиране на посещенията. Обръщаме се с молба да се потърси решение без отлагане за установяване на устойчив модел на стопанисване и изграждане на съвременна система за управление на посещенията за този обект, както и други в страната от този ранг“, се посочва в заключение в писмото на АБТТА.