Транспорт

Авиокомпанията SunExpress вече лети между София и Анталия

   

SunExpress е брандиран с реклама на филма Пес патрул
  Мирослав Иванов

Първият полет на авиокомпанията SunExpress беше осъществен днес между Анталия (Турция) и София и обратно. Той беше посрещнат с воден салют на Летище София с 90 пътници на борда. Полетите ще бъдат два пъти седмично – вторник и петък, и ще продължат до 2 януари 2024 г., заяви Георги Кабаиванов, мениджър за България на TAL Aviation. През зимата превозвачът ще спира да оперира и отново ще тръгва от началото на май догодина.

„Доволни сме, че след дълги преговори започват полетите до София“, каза по време на церемонията Кабаиванов. Той допълни, че ще могат да се правят връзки през Анталия до други дестинации на авиокомпанията във вътрешността на Турция, но и до Дубай (ОАЕ), Бейрут (Ливан) и Шерл-ей Шейх (Египет) и др. При вътрешните линии има удобни прекачвания до Адана, Диарбекир, Газиантеп и Измир.

„Приветстваме SunExpress за решението да стартира сезонни полети до Анталия от Летище София. Чрез тях българите ще имат възможност да се наслаждават на уникалното преживяване на турската ривиера“, подчерта Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, оператор на Летище София.

SunExpress ще оперира и през месеците ноември и декември, защото сезонът в Анталия е дълъг. Тогава цените на хотелите в турските курорти падат и все още става за почивка. Освен това повечето комплекси имат хубави СПА центрове. Дори българите могат да се възползват да ходят за дълги уикенди в Анталия с нашите полети, обясни пред TravelNews Георги Кабаиванов. Полетите ще спрат след Нова година, за когато вече дори няма места, защото традиционно доста туристи отиват да празнуват там.

Цените започват от 39 евро в посока с включен чекиран багаж до 20 кг. Дори най-ниските ни тарифи са с включен багаж, което е голямо предимство в сравнение с другите авиокомпании, обяви Георги Кабаиванов.

SunExpress е съвместна собственост на германската “Луфтханза“ и „Турските авиолинии“. Основана е през 1989 г., като е базирана в Турция, която е и основната й дестинация. Оперира до 60 дестинации в 30 страни в Европа и отделно до 23 местни градове в Турция. Лети с нови самолети „Боинг 737“. Нейният флот ще бъде увеличен до 100 самолета през 2024 г. Наскоро SunExpress беше наградена за „Най-добра авиокомпания за туристически пътувания в Европа“ от Skytrax.

В момента от София до Анталия лети другият нискотарифен турски превозвач – Pegasus Airlines. Отделно българските туроператори правят много чартъри до дестинацията.

Мирослав Иванов