Анализи

Зарица Динкова: Това лято водите на Черно море са по-чисти, отколкото са били години преди това

   
Зарица Динкова: Това лято водите на Черно море са по-чисти, отколкото са били години преди това

Водите по нашето Черноморие това лято са били по-чисти, отколкото са били години преди това. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по БНТ. Въпреки информационната война и атаките срещу българския туризъм обаче, по данни на НСИ има ръст от 4% на туристите сравнено с годината преди пандемията - 2019 г.

"По отношение на чистотата на водата официалните замервания тази година показаха, че водите на Черноморието са по-чисти, отколкото са били години преди това. Имаме вече 22 плажа със син флаги. Въпреки това се наслагваше тази информация, че нашето море е изключително мръсно, историята с тръбите и т.н." В момента текат проверки по казуса с тръбите, които се появиха под наводнения плаж "Атлиман" край Китен.

"Именно затова вчера свиках работна група между четири министерства - Министерството на туризма, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие", съобщи Динкова. Целта на работната група е институциите да работят заедно, за да се гарантира чистотата по българското Черноморие.

"Групата, която заседава вчера пое ангажименти, че ще направят съответните проучвания за това как можем гарантираме чистотата на водата по българското Черноморие, как да създадем една по-сигурна инфраструктура и как още на етап изграждане да знаем как ще издържи на целия натиск и на потенциални природни бедствия“, отбеляза Зарица Динкова.