Събития

Пампорово отчита силен летен туристически сезон

   
Пампорово отчита силен летен туристически сезон

Летният туристически сезон в един от най-популярните наши зимни курорти - Пампорово, запазва нивата на миналогодишния, който беше най-силният за последните 12-13 години, отчетоха от куророта. Пампорово ще се развива и като дестинация за здравен туризъм, отбеляза изпълнителният директор на курорта Мариан Беляков по време на 10-тия юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Пампорово ще търси минерална вода, което ще му помогне да се развива успешно като целогодишна туристическа дестинация, посочва Мариан Беляков.

Той коментира, че от курорта полагат усилия през последните години да развият този сегмент, дори без минерална вода, "което обаче има лимитирани възможности. И в дългосрочен план бъдещето за развитие на Пампорово е да се открие минерална вода в периметър не повече от 5 км от територията на курорта", казва Беляков, цитиран от БНР.

В тази връзка ще се търсят различни възможности за финансиране на няколко сондажа за търсене на минерална вода в Пампорово.

Що се отнася до предстоящия зимен сезон, индикациите за Пампорово са много добри на всички външни пазари. Очаква се през тази зима да работи новият 6-седалков лифт, който ще поема около 3000 души на час, което ще облекчи Ски център "Малина". Там ще работи и старият едноседалков лифт.

А в община Чепеларе (където частично е разположен и Пампорово) през летния сезон има нарастване на броя на туристите с 15% в сравнение с миналата година. По думите на кмета на общината Боран Хаджиев, средствата от общинския бюджет се изразходват основно за инфраструктура и подобряване условията за спорт, вкл. и за оформянето на няколко нови туристически пътеки.