Новини Хотели

Ню Йорк почти забрани Airbnb

   
Ню Йорк почти забрани Airbnb

В множество европейски дестинации също действат сходни рестрикции, показва публикация на Euronews. Повечето общини във Франция изискват регистрация, за да бъдат настанени краткосрочно туристи в цял апартамент или къща. В Париж правилата са още по-строги. Парижани могат да отдават имота, в който живеят, за максимум от 120 дни на година, но след регистрация в общината. За допълнителни имоти условието е те да бъдат обзаведени за туристи, което е свързано с много изисквания. Френската столица е създала специален отряд за преследване на нарушители, като за четири години от глоби са събрани 18 млн. евро. В опит да смекчи рязко покачващите се жилищни наеми Португалия спира да дава лицензи за отдаване под наем в Airbnb, а вече издадените ще бъдат преразглеждани на всеки пет години. Изключение правят селските райони.

Приета е нова система, която контролира наемните цени на лицензираните жилища, а собствениците, които ги превърнат обратно в обикновени домове, биха могли да получат данъчни облаги. Промените са направени заедно с прекратяването на португалската програма за Златна виза. Държавата предлагаше улеснена процедура за гражданство на чужденци, при условие че купят собственост за поне 500 хил. евро - привлекателно предложение за тези, които искат да се движат свободно в шенгенското пространство. В резултат 10% от всички сделки с недвижими имоти бяха сключени с чужденци.

Барселона стана първият европейски град, който забрани краткосрочното наемане на стаи през 2021 г., като подобно на Париж има специален екип за проследяване на нарушения. Отдаването на цели жилища е позволено, но единствено с лиценз, а общината не е издавала нови лицензи от известно време.

Валенсия се опитва да забрани използването на жилища от туристи в историческия център от февруари тази година, но за момента делото е отхвърлено. Посетителите на Палма де Майорка могат да отсядат единствено във вили и еднофамилни къщи - в жилищни сгради престоят е забранен. В различните райони на Испания нормите варират, но с увеличаването на ваканционните жилища правилата вероятно ще стават по-строги.

Кметът на Венеция обяви през март намерението си да се бори със загубата на жители в центъра. Планира да приеме правилото за краткосрочно наемане на имот в рамките на максимум 120 дни годишно. Флоренция също възнамерява да ограничи новите места за настаняване в историческия център. Според италианския закон Airbnb трябва да събира 21% данък. Министерството на туризма също има проект, който цели да ограничи този тип жилища.

Едни от най-строгите правила са в Амстердам. За да отдаде дома или лодката, в която живее, на собственика е необходим лиценз. Той струва 48.10 евро и е временен. Изисква се това да е постоянният адрес на наемодателя. Системата позволява отдаване под наем за до 30 нощи годишно на максимум четири човека наведнъж при това, без да се предлага закуска. Общината трябва да бъде уведомена за датите на престоя преди пристигането на гостите. Има и отделен лиценз за отдаване за над 30 нощи, но процедурата е още по-сложна. Градът се опитва да се избави от репутацията си на парти дестинация и да се справи с жилищната криза.
/capital.bg