Събития

3D mapping шоу, много концерти и още изненади за 22 септември във Велико Търново

   
3D mapping шоу, много концерти и още изненади за 22 септември във Велико Търново

В столица на честванията по случай 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България се превръща Велико Търново в края на следващата седмица, предаде кореспондент на "Фокус“. Празничната програма продължава цели три дни, като основните съпътстващи събития са традиционния вече занаятчийски фестивал Нощ на Самоводската чаршия и Международния фестивал на военни оркестри, който се провежда за 16-ти пореден път.

"Заповядайте в нашия град, за да отбележим заедно едно от най-големите държавнически събития в новата история на България“, прикани всички българи Нелина Църова, директор дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“.

Проявите започват на 20 септември, когато официално ще бъде открита Нощта на самоводската чаршия, която продължава до 24 септември. Концертите, пърформънсите и хепанингите ще продължат от 9:00 до 23:00 часа и в трите дни. В 16:30 часа по улица "Васил Левски“ ще има дефилир на участниците от XVI Международен фестивал на военните оркестри, а 30 минути по-късно ще започне и официалното откриване на проявата.

Празничният 22 септември ще започне със Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет "Ангелски гласове" в църквата "Св. 40 мъченици" от 7:30 часа. В двора на храма ще има и водосвет, придружен от поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

След това честванията се пренасят в крепостта Царевец, където ще се проведе военен ритуал за издигане националното знаме на Република България, ще има официални слова и отново благослов. Официалните гости ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

В 11:30 часа от историческия хълм към паметник "Майка България“ в центъра на Велико Търново ще тръгне шествие. Пред сградата на Общината точно по обяд – в 12:30 часа ще започне шоу-спектакъл на участниците в ХVІ Международен фестивал на военните оркестри, а след него ще има и концерти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България, както и на формации от Младежки дом – Велико Търново. В 18:00 часа Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл ще поздравят търновци и ще ги поканят на голямо празнично хоро.

В 19:00 часа честванията отново се пренасят в старата част – пред крепостта Царевец ще има изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ"Васил Левски", тържествена заря проверка, ще бъде излъчен аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“ и ще има празнични илюминации.

На 23 септември пък ще има историческа възстановка на жп гара Трапезица, в която ще бъдат посрещнати Княз Фердинанд и свитата му. Тя ще започне в 9:15 часа. Всеки, който си е купил билет, ще може да се повози и на царския влак.

От 18:00 до 23:00 часа по улица "Сан Стефано“ ще бъде организирана Артистична зона на открито.

Кулминацията на честванията ще е 3D mapping спектакъла "Царевград Търнов“, който ще бъде излъчен върху фасадата на ХГ "Борис Денев“ от 21:00 часа.