Новини Транспорт

Дефект в двигателя на Pratt ще приземи стотици самолети на Airbus за години

   
Дефект в двигателя на Pratt ще приземи стотици самолети на Airbus за години

RTX Corp. драстично разшири обхвата на необходимите проверки на двигателя на своето звено Pratt & Whitney, ход, който ще засегне почти целия флот от турбини, задвижващи най-новия A320 на Airbus SE, и ще спре стотици тяснофюзелажни самолети за месеци. През следващите 3 години трябва да бъдат свалени около 3000 турбовентилаторни двигатели Pratt & Whitney (GTF), за да се проверят за потенциално дефектни компоненти, направени от замърсен метален прах, каза RTX в понеделник. Това представлява повечето от приблизително 3200 GTF двигателя, които в момента се използват на самолетите.

Тъй като авиокомпаниите вече са изправени пред дълго чакане за ремонт на двигатели, допълнителната работа ще означава, че до 2026 г, ще има средно по 350 допълнително приземени самолета, казаха ръководители на RTX пред анализатори. Те казаха, че очакват цифрата да достигне връх от около 650 самолета през първата половина на 2024 г.

„Това очевидно е трудна и разочароваща ситуация“, каза главният изпълнителен директор Грег Хейс. „Ние сме фокусирани върху това да се справим с това по най-бързия и финансово стабилен начин.“

Широкият обхват на проверките подчертава как поредният проблем на двигателя е повлиял дълбоко на глобалния самолетен флот. Турбовентилаторният двигател Pratt е един от двата модела, предлагани в най-продаваното семейство самолети Airbus A320neo. Двигателят на RTX има около 40% дял от пазара на A320neo, зад конкурента CFM International.

И това е още един удар за авиокомпаниите, докато работят за възстановяване на операциите си след пандемията. Проблемите с двигателя усложняват усилията за увеличаване на капацитета, за да се отговори на стабилното търсене на пътувания след блокирането на Covid.

Акциите на RTX паднаха с цели 8,1% в понеделник към 14:15 ч. в Ню Йорк. Това е най-големият спад в цената им, откакто компанията разкри дефекта в края на юли - спадът в края на търговията беше 7,9%. Акциите са поевтинели с повече от 20% тази година.

Финансов удар

В понеделник RTX също така намали прогнозата си за продажбите за цялата година и каза, че ще поеме около 3 милиарда долара щета преди данъчно облагане през третото тримесечие, докато се справя с дефектните части. Част от плана на RTX за разрешаване на проблема е предлагането на компенсации на авиокомпаниите за оперативни прекъсвания.

Компанията сега очаква отчетените продажби за фискалната година в диапазона от 67,5 до 68,5 милиарда долара, се казва в изявление. По-ранна прогноза даваше коригирани продажби от 73 до 74 милиарда долара, в сравнение със средна прогноза на анализатори за 73,6 милиарда долара.

RTX каза, че оперативната печалба преди данъци ще бъде намалена с до 3,5 милиарда долара през следващите няколко години заради проблема.

Няколко авиокомпании вече казаха, че изискванията за проверка ще натежат върху плановете им. Свръхнискотарифният превозвач Wizz Air Holdings Plc в понеделник заяви, че инспекциите ще намалят капацитета му до 10% през 2024 г.

Airbus обаче каза, че не очаква актуализираният план от RTX да повлияе на целите за доставка на самолетостроителя тази година или на плана му да увеличи производството на самолети от серия A320 през 2024 г.

Разширен обхват

RTX каза през юли, че 1200 GTF двигателя трябва да бъдат свалени и проверени през следващите 12 месеца. Тази първоначална оценка дойде, след като компанията откри, че замърсяването в прахообразния метал, използван за производството на турбинни дискове с високо налягане, може да съкрати живота им.

Новият план е да бъдат инспектирани 3000 двигателя до 2026 г. и оборудването да бъде подложено на повторни прегледи на всеки 2800 до 3800 полета, казаха от компанията. Това е много по-кратък интервал от типичния индустриален стандарт.

По време на техническата проверка Pratt планира да замени възможно най-много турбинни дискове с високо налягане с нови части, които имат пълен експлоатационен живот, за да се избегнат бъдещи проверки, каза главният оперативен директор на RTX Крис Калио пред анализаторите.

През юли компанията предположи, че по-малко от 1% от двигателите, които е проверила, се нуждаят от нови дискове. Сега двигателите също ще бъдат оборудвани с нови компресорни дискове, още една стъпка, която не беше част от плана, очертан през юли.

„Внимателни“ инвеститори

Анализаторът на Vertical Research Роб Сталард каза, че финансовият удар от 3,5 милиарда долара е по-голям от опасенията, след като компанията по-рано изчисли, че първите 200 двигателя, които се нуждаят от инспекции, ще намалят свободния паричен поток с 500 милиона долара тази година.

„Смятаме, че инвеститорите вероятно ще останат малко предпазливи към акциите на RTX, тъй като опитът на индустрията за справяне с проблеми с изпълнението не е бил добър през последните години“, каза той в изследователска бележка. MTU Aero Engines, която е партньор в GTF двигателя, каза в отделно изявление, че очаква въздействие от 1 милиард евро върху печалбите си преди лихви и данъци през текущата финансова година. Той също така очаква въздействие върху своята ликвидност през финансовите години от 2024 до 2026 г. RTX каза, че първите 200 турбини ще се нуждаят от ускорено отстраняване до средата на септември.

Спад в Япония

Японските фирми за тежко машиностроене се сринаха във вторник след съобщението на RTX Corp. IHI Corp., която има 15% дял в програма на Pratt, която разработва редукторни турбовентилаторни двигатели, се понижи с цели 16%, най-много от февруари 2016 г. Други заинтересовани страни Kawasaki Heavy Industries Ltd. и Mitsubishi Heavy Industries Ltd. спаднаха с повече от 6%. Тримата са най-зле представилите се на борсовия индекс Nikkei 225. Спадът във вторник отнема част от блясъка на един от водещите сектори в Япония - Topix Machinery Index нарасна с 34% тази година до понеделник на фона на по-силното търсене на авиация и рекордния бюджет за отбрана на японското правителство. Въздействието върху приходите изглежда „по-голямо, отколкото очаквахме“ и „IHI очевидно е най-изложена на проблемите с двигателя“, пише в бележка Греъм Макдоналд, анализатор в Citigroup Inc. Макдоналд очаква удар от 130 милиарда йени (886 милиона долара) върху печалбите на IHI тази година, 50 милиарда йени за Kawasaki Heavy и 20 милиарда йени за Mitsubishi Heavy, които имат дял от 6% и 2,3% в програмата GTF.