Транспорт

Самолет кацна в Испания без багажа на пътниците

   
Самолет кацна в Испания без багажа на пътниците

Пътниците съобщават, че са чакали повече от два часа багажът им да се появи, но той така и не е пристигнал, пише Euronews. Според швейцарския вестник Blick, намиращите се на борда на самолета съобщили, че пилотът се е извинил за закъснението, но не е обяснил причината и не ги е информирал, че багажът им в крайна сметка не е в самолета. Пътниците твърдят, че когато пристигнали, служителите на Swiss Air също не им казали къде са багажите им. Вместо това те трябвало да изчакат, докато представителите на испанската авиокомпания Iberia ги информират, че самолетът е кацнал без багаж на борда.

Един от пътниците, Карстен Редлих, разказва пред The Blick, че почивката му е била "съсипана", защото багажът му е "някъде, но не и на борда". Той бил част от група парапланеристи, които пътували заедно до Испания, и заради злополуката останали без жизненоважното си оборудване. От Swiss Air потвърждават, че полетът от Цюрих е излетял без багажа на пътниците. Говорителят на авиокомпанията Кавин Ампалам заяви пред Франс прес, че проблемът е възникнал поради недостиг на персонал. В Цюрих изчакали разрешение на казуса, но след "един час и 16 минути положението все още не беше променено и по оперативни причини решихме да излети за Билбао без багаж".

"Анализираме ситуацията, за да разберем какво точно се е случило", каза Ампалам. Пътниците все още са без багажа си и очакват, както него, така и обезщетения. Само през 2022 г. броят на изгубените багажи е достигнал 10-годишен връх - изчезнали са около 26 милиона чанти. Това са осем от всеки 1000 багажа - почти два пъти повече от броя на изгубените през 2021 г. Според доклад на доставчика на авиационни информационни технологии SITA причините за това са няколко - недостигът на квалифициран персонал, бързото завръщане на международните пътувания след пандемията и претоварването на летищата. В доклада се посочва още, че Европа заема първото място по изгубен багаж, а по-големите летища с повече пътници имат най-сериозни проблеми.