Анализи Новини

Kak Сovid-19 промени туристическата индустрия

   
Kak Сovid-19 промени туристическата индустрия

Да вземем за пример германците, които са известни със страстта си към пътуванията. Много млади ентусиасти обичат да използват така наречения сабатикал или "по-дълго отсъствие от работа" - кариерна пауза, която обикновено продължава до една година. През това време човек може да развие нови и различни умения, да пътува, да създава и твори. Дори и Covid-19 не успя да пречупи желанието на германците за дълги пътешествия. Напротив, пътуванията са все още основен приоритет за много жители на Германия според изследвания нa German Holiday и Travel Research Association. Резултатите показват, че населението не смята да се отказва от посещенията на нови места, плажовете и бягството от ежедневния живот.

Почивките за удоволствие отново са популярни

Местният туризъм в Германия бележи скок. Хотелиерската индустрия отчита 47 милиона нощувки през месец май, което е с 5.8% повече от обичайното преди пандемията. Според германската туристическа асоциация все повече се търсят и чуждестранните пътувания. Разликата е, че сега германските туристи са по-пестеливи, търсят повече ол инклузив пакети и предпочитат да направят резервации от по-рано.

И ако екскурзиите за удоволствие се завръщат с пълна пара, трябва да отбележим, че Covid-19 обаче тотално промени отношението към бизнес пътуванията. Отпечатъкът на пандемията е най-забележим в пътуванията по работа. Дигитализацията и видео конференциите допринесоха за драстичния спад в бизнес обиколките в сравнение с времената преди вируса.

Пандемията подтикна дигитализацията

Covid-19 предизвика ръст в дигитализация на туризма и обслужващите услуги. Днес има много повече възможности да получим обслужване онлайн, да направим резервация за ресторант или билети през интернет. Още повече, че много компании изцяло преобразуваха онлайн присъствието си.

Понятието за офис също се разми по време на пандемията. Много компании закриха офисните си пространства или въведоха хибридна или дистанционна политика на работа, което дава възможност на много специалисти с дигитални професии да работят, от която точка на света решат. Така приключенците днес често съчетават изнесения офис с пътешествия сред природата или в други страни.

Какво се случва в авиоиндустрията

Дългосрочният ефект от пандемията може да се забележи и в авиоиндустрия. Статистиката показва, че броят на пътници по германските летища през първите 5 месеца на 2023 са с 23% по-ниски в сравнение със същия период през 2019 г. А най-засегнати са вътрешните полети. Докато през май 2023 г. 2.1 милиона пътници са се качили на вътрешни полети, то през 2019 г. броят им е бил двоен. Причината за това също се крие в редуцираните връзки между отделните летища в Германия. Все повече хора предпочитат железопътния транспорт.

В световната търговска авиационна мрежа има значително по-малко самолетни връзки отколкото преди 2020 г. От друга страна, търсенето се е увеличило, което доведе и до по-високите цени на билетите. Така, билетите през първата половина на 2023 г. са с 52.6% по-скъпи в сравнение с тези през първото шестмесечие на 2021 г. Пакетните екскурзии също са поскъпнали с около 10%.

Въпреки оскъпяването и инфлацията хората все още не се отказват от пътуванията. Това може да се забележи в продължителността на почивките. Например през 2022 г. германците прекарват средно 13 дни на ваканция, докато през 2021 г. с два дни повече. А през годините преди Covid-19 средната продължителност на почивка в страната е била дори по-кратка от 13 дни, което сигнализира за тенденция по удължаване на почивните дни.

Безопасното пътуване е с основен приоритет днес

Много туристи отдават по-съществено значение на безопасното и отговорно пътуване след избухването на пандемията. Къмпинг почивките, които са с по-малко предлагане на пазара и които нашумяха драстично в последните години, са облагодетелствани. Високите цени и акцентът върху опазването на природните ресурси и околна среда ще окажат влияние върху международните почивки в бъдеще. Но изгледите са, че дори тази тенденция няма да ни спре да опознаваме света.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати