Събития

ЮНЕСКО включи нови обекти в списъка на световното наследство

   
ЮНЕСКО включи нови обекти в списъка на световното наследство

Във Виетнам заливът Ха Лонг и архипелагът Кат Ба в северната част на страната бяха регистрирани като обекти на световното природно наследство, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

С това общият брой на признатите от ЮНЕСКО обекти във Виетнам нарасна на девет. Кат Ба е най-големият варовиков архипелаг във Виетнам с над 360 острова. Той се отличава с богато разнообразие от островни и океански екосистеми. Той е дом на различни редки животни и растения и в него се намира най-голямата морска гора в страната с площ от над 17 000 хектара, съобщи виетнамското Министерство на културата, спорта и туризма.

Снимка: iStock by Getty Images

В Германия група от сгради, свидетелстващи за юдео-средновековното минало на град Ерфурт в източната част на Тюрингия, бе включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Конгломератът от старата синагога, еврейската ритуална баня микве и каменна жилищна къща представляват 52-ия обект в Германия, който получава такъв статут. Синагогата, чиято история датира от 11-и век, се счита за една от най-големите и най-добре запазени в Европа. След опустошителен погром през 1349 г. тя е използвана първо като склад, а след това като хан, оцелявайки през вековете до преоткриването й през 1988 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Основите на ритуалната баня микве датират от 12-и век. След прогонването през 1452 г. на втората еврейска общност, заселила се в града след първия погром, водният басейн е запълнен и ритуалната баня е използвана като мазе. По стечение на обстоятелствата банята се появява на бял свят отново през 2007 г.

В Иран съвкупност от повече от 50 кервансарая - големи ханове, отворени по историческите пътища на страната, също бяха включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Често внушителни и понякога укрепени, кервансараите са били "убежища, разположени по пътищата, предлагащи подслон и храна на кервани, поклонници и пътници", обяснява организацията на сайта си. Днес в Иран има повече от 200 кервансарая, разположени на исторически търговски пътища, които пресичат страната между Азия и Европа, като Пътя на коприната. Организацията на ООН публикува на сайта си карта, показваща 54-те обекта от списъка в североизточната, северната и централната част на страната.

Снимка: iStock by Getty Images

Те са "най-влиятелните и богати примери за този тип сгради в Иран, ярък пример за широк спектър от архитектурни стилове, мода, адаптация към климатичните условия и строителни материали, разпръснати на хиляди километри и построени в продължение на няколко века", обясняват от ЮНЕСКО и уточняват, че Иран има общо 27 обекта, класифицирани като световно наследство.

Тайланд представи пред ЮНЕСКО старинния си град Си Теп за включване в Списъка на световното наследство, като гласуването предстои във вторник. Си Теп е културен и търговски център, основан в 6-ти век - още преди появата през 13-ти век на кралство Сиам, предшественик на днешен Тайланд. Ако успее да попадне в списъка, това ще бъде първият културен обект, вписан от Тайланд от 1992 г. насам и четвъртият изобщо за страната.

Снимка: tourismthailand.org

Индийският град Шантиникетан, където писателят и общественик, носител на Нобелова награда за литература, Рабиндранат Тагор (1861-1941) основава университета "Вишва Бхарати", също е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е основан през 1901 г. и се намира в щата Западна Бенгалия. Първоначално това е училище-интернат и център за изкуство, основани на древните индийски традиции и идеята за единството на човечеството отвъд религиозните и културните граници.

Снимка: iStock by Getty Images