Турагенции

Как Абу Даби изпъква на туристическата карта?

   
Как Абу Даби изпъква на туристическата карта?

Изглежда, че столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби често остава в сянката на Дубай. Несъмнено обаче трябва да влезе в списъците за пътуване на много повече хора. Ако трябва да направим съпоставка между двата града, Дубай е по-скоро ориентиран към преживявания и невиждани другаде забавления, докато Абу Даби си поставя за цел да се превърне в следващата голяма културна столица в света.

По време на инфотура на туроператора "Премио травел", екип на TravelNews успя да се запознае с основните забележителности в столицата, както и да види някои от най-атрактивните места за настаняване и хапване. Туристическият пакет, който Абу Даби предлага, е повече от великолепен и гарантирано ще остави всеки любител на историята и експозициите впечатлен.

Кои са символите на Абу Даби?

Категорично най-разпознаваема е Бялата джамия “Шейх Зайед”. Това чудо на архитектурата се вижда дори от покрайнините на Дубай. Определено джамията е позната в цял свят. Тя е построена в чест на първия президент на страната - шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян. Това е най-големият мюсюлмански храм в цялата държава и трети по големина в света. За изграждането на внушителната конструкция е използван мрамор, снабден от 15 места, като например от Италия, Китай, Испания и Гърция.

Това, което прави мястото единствено по рода си, не е само уникалната архитектура и спиращите дъха мащаби. Също толкова впечатляващ е и фактът, че джамията държи не един, а цели три рекорда на Гинес. Тя може да се похвали с най-голям купол в света (32.7 метра в диаметър и 85 метра във височина), най-голям полилей и най-голям ръчнотъкан килим.

Снимките не могат да предадат впечатляващите 82 купола, над 1000 стълба и белия мрамор, който обгръща този свещен храм. Независимо дали сте турист, пътешественик или търсите място за размисъл и спокойствие, тази джамия задължително трябва да присъства в списъка ви!

 

Президентският дворец

в Абу Даби е друга уникална забележителност, която си заслужава посещението. Той е отворен за туристи от едва 4 години, а преди това се е използвал за дипломатически визити и за събрания на Върховния съвет на ОАЕ.

Забележителността впечатлява с традиционен арабски интериор, изумително детайлна изработка и богата колекция от дарове, подарени на ОАЕ от други светски лидери. Типичните арабски мозайки, както и проблясването на златото, кристалите и скъпоценните камъни, наистина спират дъха! Определено мястото носи неповторим характер и човек може същински да се потопи в арабската приказка.

Културното богатство на Абу Даби

Вероятно малко хора свързват Абу Даби именно с култура. Столицата обаче е на път да промени това! Емирството работи усилено в подобряването на услугите в тази сфера.

Проектът Saadiyat Cultural District цели да създаде мрежа от музеи, галерии и обекти на културното наследство, които са също толкова забележителни, колкото и безценните колекции в тях. По проекта се работи с пълна пара и до 2025 г. някои от най-интересните културни артефакти ще акостират в Абу Даби.

teamLab Phenomena ще е футуристичен музей, посветен на различни природни феномени. Националният музей Зайед пък ще се превърне в своеобразна времева капсула, която да увековечи историята и културата на ОАЕ. Веригата музеи Guggenheim също ще пристигне в Абу Даби в близките две години. Галерията ще стане дом на модерно местно и световно изкуство. Друг бъдещ проект е и Националният исторически музей. В допълнение към впечатляващите му експонати, подбрани да разказват историята на произхода на Вселената, музеят ще включва и научноизследователски център, който ще извършва проучвания в областта на зоологията, палеонтологията, морската биология, молекулярните изследвания и науките за земята.

Засега само един един от проектите на Saadiyat Cultural District е завършен и това е Лувърът.

Реално този Лувър 

е обвързан с парижкия чрез договор и има правото да използва експонатите му до 2037 г. Въпреки това музеят в Абу Даби има друг подход и избира да направи съпоставки между различни култури в един и същи период.

Има впечатляващи скулптури от гръко-римския период, артефакти от Древен Египет, както и статуи от източна Азия. Най-разпознаваеми категорично са импресионистичните картини на Моне. В музея може да се види също и известният портрет на Мария Антоанета от Елизабет Виже льо Брюн. Секцията за модерно изкуство също има произведения на световно известни художници като Пиет Мондриан.

Екстериорът на музея също прави впечатление. Дизайнът му е иновация в архитектурата, тъй като покривът представлява специално изработена мозайка, целяща да пречупва светлината по различни начини. Лувърът също спазва концепционната линия на целия проект и също задава поглед към бъдещето и опазването на околната среда - в случая със спасителна станция за водни костенурки.

Друг проект, 

който цели да обогати културата на Абу Даби, е Abrahamic Family House. Комплексът е създаден с цел да демонстрира толерантността в страната. Като знак на равенство и разбирателство между всички жители на ОАЕ в Abrahamic Family House са построени църква, джамия и синагога. Това е единственото място в света, което събира трите големи религиозни храма на едно място. Те имат абсолютно еднаква основна конструкция и се различават само по фасадата си и интериора си.

Има и музейна част, която представя традициите и ценностите на религиите. Мястото не е интересно само от духовна гледна точка, но и от чисто културна. Музеят има интересни експозиции и аудиовизуални програми, които запознават посетителите от първо лице с културните разлики между различните религии. Всичко показано е направено с уважение, за да се почувстват всички равни.

Островите на забавлението - Yas Islands

Разбира се, културата не е всичко в едно пътуване! За това Абу Даби е чудесна дестинация с разнообразни възможности. Защото какво е по-хубаво след тежка екскурзионна програма - забавления, адреналин и уникални преживявания. Именно това могат да открият туристите на островите Yas, които са посветени изцяло на тематичните паркове.

На територията има лунапарк и аквапарк, но най-известен е паркът Ferarri World. Там гостите могат да разгледат различни автомобили на марката, както и да посетят атракционните, вдъхновени от пистовите състезания. Адреналинът и високите скорости са гарантирани!

Warner Bros

също е впечатляващ тематичен парк на островите. Той е в ремонт, тъй като го разширяват и в близкото бъдеще ще има и Harry Potter секция. Тя определено ще привлече много туристи.

Най-новата атракция на островите е Sea World, който беше част от инфотура на "Премио травел". Тематичният парк е посветен на запазването на водите и основната му концепция е, че всички води по света са свързани и трябва да бъдат пазени като едно цяло.

Комплексът е разделен на няколко основни сектора, първият от които е Abu Dhabi Sea. Там могат да се открият сгради и магазини в типичен арабски стил, суха растителност и малко животински видове. Нещата оживяват в следващите части от парка. Endless Sea е футуристичната част, където могат да се видят подводници, малки акули и скатове.

Тропическата част от парка е може би най-впечатляващата. Заобикалящата джунгла, шоуто с делфини и крясъците на арите създават много автентично усещане. Има дори ленивец, който оригинално вирее само в Бразилия. Голяма атракция са и моржовете, пингвините и други екзотични животни. За най-малките има специална секция Microbia - посветена на микро флората и фауната. Фокусът там е основно върху увеселителни влакчета, катерушки, въртележки и заведения.

В центъра на парка има впечатляваща 360-градусова прожекция, която се обединява под идеята, че всички води по света са свързани. Като цяло преживяването е страхотно не само за деца - повечето места са интерактивни и всеки може да пипне или нахрани животните. Освен това декорациите често са също толкова интересни, колкото самите животни.

Къде да отседнем в Абу Даби?

Определено хубавата почивка след цял ден обикаляне е ключова за хубавото пътуване. По време на инфотура, "Премио травел" представиха няколко от най-добрите хотели в Абу Даби. Holiday Inn Abu Dhabi е пример за базов градски хотел с висококачествено обслужване. Туристите го избират основно заради удобната локация. Около Holiday Inn има множеството ресторанти с традиционна арабска храна, както и различни кафенета и барове. Освен това хотелът се намира близко до спирка на градския транспорт и има удобна връзка с големите забележителности в града. Разбира се, те са лесно достъпни и с автомобил.

В хотела има 304 стаи и 4 апартамента, които са обзаведени с изискан вкус и предоставят комфорт и уют след дълъг ден, пълен с разглеждане на града и забавления. Ресторантите на хотела също са много приятни - имат специализирани суши и бургер, както и бюфетен ресторант.

Един от най-впечатляващите хотели в Абу Даби категорично е Shangri-La. Веригата е изключително луксозна и това си личи от всеки малък детайл. Сгушен между частен плаж с дължина един километър и живописни градини, хотелът е истинско съкровище в сърцето на Абу Даби. Най-впечатляваща определено беше вечерята - ресторантът, макар и бюфетен, беше повече от страхотен. Богатата трапеза включваше ястия от цял свят, като звезди на шоуто определено бяха пресните морски дарове, суши мастъра и свежото му суши, както и скарата с традиционни арабски меса.

Към същия хотелски комплекс е и Traders Hotel Qarya Al Beri. Хотелът разполага с 301 стаи и апартаменти, всички обзаведени по най-високите стандарти в модерен и съвременен стил. Огромно предимство на комплекса е, че хотелите в него са добре свързани и гостите на единия лесно могат да отскочат до другия за СПА процедури или вечеря. Голф колички чакат всеки, който желае да обиколи комплекса, а за тези които искат да си подарят истинско романтично преживяване има и лодки в типичен арабски стил.

Този тип градски хотели, без излишни атракции, са най-често срещани както в Абу Даби, така и в Дубай. Те се отличават от All Inclusive концепцията, тъй като техния таргет са по-скоро туристи, които искат да опознават града.

Какво може да очаквате от пътуване в Абу Даби?

Като цяло Абу Даби е столица, която съчетава модерното с класическото и предлага на посетителите си богата палитра от преживявания. Това е може би единственото място на света, където можете да пиете кафе със злато сутринта, да посетите културен гигант като Лувъра преди обяд, да отделите следобеда си за забавления и адреналин, и да завършите с вкусна вечеря на брега на морето.

Въпреки предразсъдъците на българите към дестинацията, тя определено си заслужава да се усети. Абу Даби е неповторима емоция, която дълго ще се помни от всеки. Атмосферата на мястото, в комбинация с интересните забележителности, красивите гледки и вкусната храна правят пътуването истинска приказка!

Йоана ШомоваАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати