Новини Събития

Живописен веломаршрут свързва осем балкански държави

   
Живописен веломаршрут свързва осем балкански държави

През 2024 г. велосипедистите ще могат да се впуснат в приключение по нов маршрут от 2000 километра, свързващ осем балкански страни.

Пътеката Trans Dinarica ще отведе колоездачите през регион с изключително природно разнообразие - от буйните гори на Словения до скалистите планини на Черна гора и Северна Македония, покрай кристално чистите реки в Босна и Херцеговина и Сърбия, зашеметяващите брегове на Хърватия и Албания и през националните паркове на Косово, пише електронното издание Lonely Planet. 

Тъй като всяка страна има свой собствен отличителен чар, Trans Dinarica ще предложи "пълния пакет" от преживявания на хората, търсещи незабравимо приключение със своя велосипед.

Според Алекс Кревар от организацията GoodTrail, след като маршрутът бъде завършен, ще бъде налична подробна информация, която ще помогне на пътешествениците да планират всеки етап с услуги, културни спирки, обекти на ЮНЕСКО, национални паркове, настаняване, ресторанти, забележителности и др.

Това ще бъде първият по рода си ресурс за колоездачи, желаещи да открият Западните Балкани.

Мечтата на велоприключенците

Екипът зад Trans Dinarica се надява да създаде маршрут, който обединява приключенското пътуване и културните преживявания. "Маршрутът нарочно не спира във всички големи градове. Идеята е да разпространим устойчивия туризъм в целия регион“, казва още Кревар.  

Тъй като много регионални столици и градски центрове вече са достъпни, селските райони и по-малките населени места ще имат възможност да се възползват в най-голяма степен от пътеката. 

"Устойчивият туризъм означава да гарантираме, че всички общности се възползват по здравословен начин“, добавя Кревар.

Създаването на Trans Dinarica е повече от едно просто начертаване на карта за колоездене. Това е проект за разработване на маршрути с пълна услуга, която обхваща всичко - от създаване на набори от GPS данни до срещи със собственици на местни къщи за гости и местни водачи, които познават състоянието на пътищата.

Екипът подготвя и поставянето на евентуален набор от знаци, които да маркират пътеката и да позволят навигация без мобилен телефон.

Освен с подходящо оборудване обаче, велосипедистите, желаещи да преминат по маршрута, ще трябва да се заредят и с малко търпение, защото в първите години на координирането на толкова дълъг маршрут през толкова много страни със сигурност могат да се очакват някои проблеми.

Ако планирате да го карате още през 2024 г., очаквайте приключенско изживяване. А организаторите от GoodTrail са нетърпеливи да усъвършенстват и подобряват пътеката, затова се надяват на обратна връзка от всички заинтересовани колоездачи.

Приключение, но не от лесните 

Не тръгвайте по Trans Dinarica, ако търсите изцяло асфалтови пътища, защото по маршрута често ще се налага да карате по лоша асфалтова настилка и дори по черни пътища.

Но ако имате подходящ велосипед за подобни преходи и сте готови да общувате с местните жители, приключението ще ви хареса.  

По думите на Тоби Геслер, основател и водач в Ride Albania, през последните години са построени нови асфалтови пътища, включително в планинските райони. Досега много от тях не са имали много автомобилен трафик и карането на велосипед по тях е истинско удоволствие. 

"Но като цяло пътищата в Албания не са предназначени за велосипедисти, а за коли”, казва Геслер. 

Предимството на черните пътища е, че те обикновено водят велосипедистите до неизследвани дестинации. Геслер вярва, че пътеката може да помогне за децентрализацията на туризма в Албания, която предлага много природни красоти. Изминаването на целия маршрут наведнъж е малко вероятно за повечето колоездачи, тъй като включва криволичещи пътеки и пътеща във всяка от осемте държави. От друга страна обаче, това го прави много подходящ за планиране на седемдневна обиколка през Хърватия и Черна гора, например, или петдневно пътуване от Прищина в Косово до албанското крайбрежие. С много участъци по черни или чакълени пътища, средностатическият велосипедист няма да може да измине с лекота по 100 километра на ден.

Но пък тази особеност това оставя място за "творчество" при планирането на пътуването, а също така е стимул да се завърнете и през следващата година, за да изследвате друго кътче от района. За местната колоездачна общност една международно проектирана пътека би насърчила много хора от чужбина да дойдат и да карат колело в една непозната за тях страна. Тадея Кофяч от Polka Dot Cycling в Словения е колоездач-ветеран, която изминава хиляди километри всяка година през зелените гори и планини на родната си страна. Тя си спомня, че преди години Словения не е била призната за колоездачна дестинация. За нея появата на колоездачна пътека е и ангажимент. Местните хотели, заведения и други търговски и културни обекти по маршрута трябва да предоставят услугите си на възможно най-високо ниво, за да привлекат и задържат повече велосипедисти, което определено ще помогне за развитието на техния бизнес.