Анализи Новини

Евростат: Над 40 на сто от туристите в ЕС идват от чужбина

   
Евростат: Над 40 на сто от туристите в ЕС идват от чужбина

Европейският съюз обединява едва 5,6 на сто от жителите на Земята и се простира върху само 3 процента от сушата, но въпреки това през 2022 г. е приел 45,8 на сто от всички международни туристи, сочат данни на Световната организация по туризъм към ООН, съобщава Евростат по повод Световния ден на туризма - 27 септември.

Сред десетте топ дестинации в света са шест страни членки на ЕС - Франция, Италия, Испания, Германия, Гърция и Австрия.

Данните на Евростат показват, че през 2022 г. чуждестранните туристи в ЕС заемат 43 на сто от всички нощувки в Общността. В 11 страни членки те преобладават спрямо местните.

Снимка: Евростат/БТА

В три страни членки нощувките на чуждестранните туристи - от други страни от ЕС или от трети страни, са повече от 90 на сто от всички туристи - Малта (92 на сто), Хърватия и Кипър (91 на сто за всяка). Близо до тези нива са Люксембург и Гърция със съответно 86 и 84 на сто. Чуждестранните туристи в Австрия, Словения, Португалия и Испания са били между 60 и 70 на сто, а в България - 53 на сто.

В абсолютни числа най-много нощувки от чуждестранни туристи са регистрирани в Испания (270 милиона) и Италия (201 милиона). Двете страни заедно съставляват около 40 на сто от всички нощувки на чужди туристи в места за настаняване в ЕС.

Въпреки че привлекателността на дадена страна за чуждите туристи стимулира икономиката на страната и допринася за по-доброто разбиране на нейната култура, високата зависимост от чуждия туризъм прави страната по-уязвима в случай на външни шокове като, например, природни бедствия или пандемии, които нарушават международната мобилност, посочва Евростат. Вътрешният туризъм в ЕС отговаря за 57 на сто от всички нощувки в места за настаняване през 2022 г., заключава европейската статистическа агенция.