Новини Събития

Вижте най-безопасните страни в света за пътувания

   
Вижте най-безопасните страни в света за пътувания

Когато сте на път, има малко толкова важни неща като просто да се чувствате в безопасност. Независимо дали пътувате самостоятелно или в група, не искате да се тревожите за вашето благополучие – ако все пак трябва да се тревожите за такива неща, това може да бъде наистина, наистина ужасяващо.

Затова Глобалният индекс на мира, годишна класация на най-безопасните страни в света от Института за икономика и мир, винаги си струва да се гледа. GPI класира страните по огромен набор от фактори, от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти.

И така, коя държава излезе на върха на тазгодишния GPI? Е, това е Исландия. Всички читатели, които са следвали GPI през годините, няма да бъдат особено изненадани: Исландия оглавява анкетата всяка година от далечната 2008 г. насам. Благодарение на ниските нива на престъпност, но също и на ниските военни разходи и ниските нива на международни конфликти, Исландия отново е най-безопасната страна в света.

Снимка: iStock

Втора в списъка е Дания, отчасти поради ниските нива на корупция в правителството, докато трета е Ирландия, която скочи с пет места нагоре от анкетата от 2022 г. Австралия е 22-ра, Обединеното кралство е 37-ма, а САЩ са 131-ви.

Десетте най-безопасни държави в света в момента

Исландия
Дания
Ирландия
Нова Зеландия
Австрия
Сингапур
Португалия
Словения
Япония
Швейцария

Защо Финландия е най-безопасната страна в света?

Докато Исландия излезе на първо място в общата класация, според категорията „безопасност и сигурност“ на Global Peace Index – считана за един от трите показателя за мир – Финландия технически ще бъде считана за най-безопасната страна в света. Безопасността и сигурността на дадено място се оценяват въз основа на статистически данни като броя на убийствата на 100 000 души и броя на хората в затвора. Финландия е класирана конкретно като най-безопасната и сигурна страна в света, следвана от Япония, Исландия, Сингапур и Норвегия.

Въпреки че това се различава от класацията по-горе, коронясването на Исландия като най-сигурната страна включва оценката за „продължаващ конфликт“ и „милитаризация“, което я прави най-мирната като цяло и в трите стълба.

Ами най-опасните държави?

Не всяка страна в света е благословена с ниски нива на престъпност и ниски нива на корупция. В другия край на спектъра има държави, които страдат от война, мащабно насилие и политическа нестабилност, което ги прави невероятно опасни.

Продължаващите конфликти като гражданската война в Судан, както и последствията от други като ситуацията в Ирак, могат да доведат до продължителна нестабилност. Според Global Peace Index това са 10-те държави в другия край на спектъра, класирани като най-опасните в света за 2023 г.

Афганистан
Йемен
Сирия
Русия
Южен Судан
Демократична република Конго
Ирак
Сомалия
Централноафриканска република
Судан