Новини Събития

Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

   
Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

Всяка година компанията Resonance Consultancy анализира повече от 270 града, в които живеят поне един милион души, за да определи 100-те най-добри. Експертите комбинират данни и качествени оценки, както и препоръки от местни жители и посетители в платформи като TripAdvisor и Facebook, за да оценят няколко фактора, сред които "жизнеспособност" , "привлекателност" и "просперитет".

Пригодността за живот включва, наред с други фактори, и това доколко дадено място е достъпно за пешеходно придвижване, свързаността на летищата и броя на парковете. Друго условие е свързано с културата - броя на местата за нощен живот и ресторантите, както и с броя на регистрациите в Google и Facebook. Просперитетът включва анализ на нивото на бедност, степента на образование и БВП на глава от населението.

Снимка: iStock by Getty Images

Кой е най-добрият град в света според тази класация? За впечатляваща осма поредна година отговорът е Лондон, сполучливо наречен "столица на столиците". Разширяващият се метрополис на столицата на Обединеното кралство е на първо място по отношение на културата, което означава, че има най-голям брой  културни пространства и сценични изкуства, препоръчани от TripAdvisor.

Всъщност Лондон е начело на класациите за обитаемост и привлекателност като цяло, а за успеха му са допринесли и бързото възстановяване от пандемията, както и съживяването на системата на обществения транспорт благодарение на откриването на линията Lizzie.

Снимка: iStock by Getty Images

На второ място се нарежда Париж, който е в удобна позиция преди Олимпийските игри през 2024 г. В доклада се подчертава как градът се "предпазва от бъдещето" с интересни устойчиви и инвестиционни инициативи. На трето място е Ню Йорк, който преживява впечатляващо завръщане на броя на туристите - от 33 милиона през 2021 г. до прогнозираните 61 милиона през 2023 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Токио е на четвърто място, което означава, че първите четири града в този списък не са променили позицията си спрямо миналогодишната класация.Сингапур обаче се "изстрелва" от девето място през 2023 г. на пето за 2024 г. и е вторият най-високо класиран център в категорията за просперитет.

Ето и останалите в класацията за 2024 г.

Лондон, Великобритания

Париж, Франция

Ню Йорк, САЩ

Токио, Япония

Сингапур

Дубай, Обединени арабски емирства

Сан Франциско, САЩ

Барселона, Испания

Амстердам, Нидерландия

Сеул, Южна Корея