Новини Транспорт

Ще спрат ли авиокомпаниите да таксуват за ръчен багаж?

   
Ще спрат ли авиокомпаниите да таксуват за ръчен багаж?

Ръчният багаж в самолета е "неотменим компонент" от пътуването, се казва в решение на Съда на ЕС. Сега Европарламентът иска да го приложи на практика - като въведе универсален стандарт за ръчния багаж в самолетите.

Европейският парламент иска да бъдат въведени универсални правила за ръчния багаж, който може да се качва на борда на самолетите. Общите изисквания за размера, теглото и вида на ръчния и регистрирания багаж водят до по-голяма прозрачност за пътуващите със самолет, според резолюция, одобрена от членовете на ЕП. От друга страна, различните правила и скритите разходи затрудняват значително сравняването на цените, особено по отношение на ръчния багаж.

Началото на дискусията беше поставено от петиция на германски пътник, който се оплака от различните разпоредби на авиолиниите. През последните години все повече авиокомпании започнаха да събират допълнителни такси за ръчен багаж. В някои случаи безплатно се допускат само дамски чанти или малки раници. Стивън Бергер, старши юрист в потребителската организация "Beuc", заяви, че настоящата ситуация е "абсурдна" за пътниците.

През август в Испания започна разследване на няколко нискотарифни превозвачи във връзка с таксите за ръчен багаж и други допълнителни такси, като например за  избора на определени места, пише европейското издание “Политико”. "Чрез тази практика на разделяне на услугите и таксуване на пътниците с допълнително за тях, тези компании предлагат много конкурентни цени в рекламите си", заяви испанското министерство, което им дава "привилегирована" позиция в резултатите от търсачките. Но това също така означава, че пътниците в крайна сметка могат да платят много повече от първоначално обявената цена на полета.

Ръчният багаж е "неотменим компонент” от пътуването

В резолюцията си Европарламентът се позовава на решение на Съда на Европейския съюз от 2014 г., в което се посочва, че ръчният багаж се счита за "неотменим компонент" от превоза на пътници и че за него не могат да се събират допълнителни такси, ако теглото и размерът му "отговарят на разумните изисквания".

Освен това различните правила на съответните авиокомпании водят до объркване, закъснения и спорове между пътниците и персонала, коментират евродепутатите. Те заявиха, че проверките на размера на ръчния багаж, извършвани от персонала на изхода към самолета, често са произволни и показват, че "различните размери на безплатния багаж са излишни". Членовете на ЕП призоваха за единни и прозрачни цени и еднакви изисквания за всички авиокомпании.

Резолюцията на Европейския парламент не е правно обвързваща. Тя обаче има политическа тежест, тъй като сега Европейската комисия е призована да представи конкретни политически мерки за изпълнение.

/ dw.com