Новини Транспорт

Авиокомпании отменят полети за Тел Авив, държави започнаха евакуация на гражданите си

   
Авиокомпании отменят полети за Тел Авив, държави започнаха евакуация на гражданите си

Десетки международни полети са анулирани към заради ескалацията на конфликта между Израел и Хамас, обобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Редица страни предприеха действия за евакуиране на своите граждани в контекста на влошаването на ситуацията със сигурността в Израел и ивицата Газа.

Луфтханза

Германския авиопревозвач бе първи, който до утре включително анулира полетите си до и за Тел Авив заради ситуацията със сигурността. Белгийската авиокомпания Бръселс еърлайнс, която е филиал на Луфтханза, обяви същото решение.

Еър Франс - Ка Ел Ем

Еър Франс обяви, че в координация с Главното управление за гражданско въздухоплаване на Франция и израелските власти преустановява до ново нареждане полетите си от и за Тел Авив. Ще бъдат взети мерки, които позволяват на клиентите да анулират или да отложат полетите си, без да се изискват такси за това. Компанията Трансавиа, която е нискотарифен филиал на Еър Франс - Ка Ел Ем, обяви, че анулира всички полети до Тел Авив до понеделник включително.

Иберия 

Испанската авиокомпания обяви, че нискотарифният й филиал Иберия Експрес анулира полетите си от и за Тел Авив заради ситуацията в Израел.

ИТА Еъруейз

Италианската авиокомпания бе обявила, че анулира полетите си от и за Тел Авив до днес сутринта, за да гарантира сигурността на пътниците и екипажите.

ЛОТ

Полската авиокомпания вчера обяви, че анулира полетите си за вчерашния ден Тел Авив, но не каза какво ще прави в идните дни.

Иджиън еърлайнс

Гръцката авиокомпания обяви, че преустановява вчера полетите си за целия ден вчера и за идните 48 часа от и за Тел Авив.

Суис

Авиокомпанията обяви, че преустановява полетите си към Тел Авив от вчера вечерта до ново нареждане.

Остриън еърлайнс

Австрийската авиокомпания обяви, че анулира до понеделник полетите си от и за Тел Авви и щенаправи оценка на ситуацията, за да прецени как да действа.

Уиз еър

Унгарската авиокомпания обяви, че анулира всичките си полети от и за Израел, планирани за днес.

Еър Канада

Канадската авиокомпания отменя от днес за 48 часа полетите си от и за Тел Авив.

Редица страни предприеха евакуация на своите граждани

Българското правителство подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на "Хамас". Правителственият "Еърбъс" излетя за Тел Авив в 6 часа тази сутрин,веднага след получаване на разрешение от израелските власти. Очаква се да се завърне с българите на летището в София около 15:00 часа. На борда на самолета е министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще посрещнат българите.

След действия, предприети от създадения кризисен щаб в министерството на външните работи на Румъния, в нощта на събота срещу неделя 346 румънски и чуждестранни граждани са напуснали Израел с два полета, осъществени от румънския авиопревозвач ТАРОМ, съобщи Аджерпрес. На първия полет е имало 189 пътници, а на втория - 157.

Румънското външно министерство съобщи, че мобилен консулски екип от румънското посолство в Тел Авив и от представителството на страната в Рамала е отишъл на летище "Бен Гурион", за да предоставя консулско съдействие на румънските граждани.

В съобщението се повтаря препоръката гражданите, които имат планове да пътуват до Израел, да ги пренасрочат, а онези, които са в страната, да влязат във връзка с румънското посолство или с консулството в Хайфа и да съобщят местопребиваването си.

Министерството на външните работи Гърция съобщи, че са регистрирани 149 гърци, които са на посещение в Израел и са задействани незабавно процедури за безопасното им прехвърляне на летището и връщането им в родината. В мисиите на Гърция са открити и спешни телефони за връзка на гръцките граждани в Израел и Палестинските територии.