Новини Събития

Турция налага невиждани до момента регулации на Airbnb

   
Турция налага невиждани до момента регулации на Airbnb

Турция налага строги регулации за отдаването под наем на апартаменти в онлайн платформата Airbnb. Местните власти предприемат този ход в защита на интересите на хотелиерите, които се оплакват, че туристите ги изоставят заради по-евтини алтернативи, пише Balkan Insight.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган внесе нов законопроект в турския парламент на 10 октомври, за да регулира и контролира скока на наемите в Airbnb. Според законопроекта собствениците на жилища ще трябва да получат разрешителни от Министерството на културата и туризма, ако искат да отдават дома си под наем чрез Airbnb. Освен това ще трябва да платят данък и нова такса, ако искат да използват световната платформа. И тове не е всичко. Собствениците ще трябва да предоставят информация за своите клиенти на силите за сигурност, така както правят вече и хотелите.

"Ние оформяме законодателството в Турция по същия начин, както е в света", заяви през лятото пред журналисти турският министър на туризма и културата Нури Ерсой.

Когато собственик иска да даде под наем свой имот през Airbnb, той ще трябва да постави табела на вратата и ще се нуждае от разрешението на всеки друг жител на сградата.

Цените на наемите в страната скочиха заради високата инфлация, която достигна 85,51 процента през октомври, според статистическата агенция TurkStat.

Много собственици на имоти предпочитат да отдават жилищата си за краткосрочен наем чрез Airbnb и други платформи, за да се предпазят от инфлацията.

Туристите от своя страна все повече използват по-евтини и нерегистрирани Airbnb апартаменти, поради нарастващите цени в хотелите. Собствениците на хотели оказват натиск върху правителството да приеме законодателство срещу по-евтините наеми в Airbnb и очевидно им се получава.

"Цените ни се повишиха поради разходите, което се отрази негативно на заетостта на хотелите. Нашите хотели в Бодрум са с 20 процента по-малко заети от миналата година, защото туристите се насочиха към по-евтини решения. 

Когато цените ни се вдигнаха, туристите се отдалечиха от нас. Тези, които искат да дойдат в Турция, търсят Airbnb и други алтернативи", коментира пред всекидневника Dunya Мурат Томрук, който е главен изпълнителен директор на Divan Group, която притежава няколко хотела в цялата страна.

Неговият глас, както и гласовете на колегите му, очевидно са чути от властите. Отделен е въпросът, че туристите са тези, които са ощетени.