Турагенции

Туроператорът Аполо представи 53 морски и речни круиза за 2024 г.

   
Туроператорът Аполо представи 53 морски и речни круиза за 2024 г.
Павлина Илиева (вдясно) и Калина Тодорова представиха програмата си за догодина
  Мирослав Иванов

Българският туроператор „Аполо“ представи 53 морски и речни круиза за 2024 г. на събитие пред туристически агенти от цялата страна вчера в хотел „Сенс София“. Круизите са пуснати в продажба и хората могат да резервират по тях. Те ще бъдат организирани с водач на български език, който ще придружава групата през цялото пътуване, обяви Калина Тодорова, управител на компанията. Според нея за някои търсенето е много голямо и е по-добре да се направят по-отрано резервации. Тя даде за пример круиза до Норвежките фиорди, който е по Северно море.

Близо 40% от местата на круизите до април следващата година вече са резервирани, каза Тодорова. Туроператорът предлага пакет, в който влиза круиз, самолетен билет с гарантирани места, водач и медицинска застраховка с „Евроинс“, която покрива Ковид и отмяна на пътуване. Освен това включва задължително и една нощувка преди качването на борда с цел сигурност, ако авиокомпания отмени полет в последния момент. „По този начин си гарантираме, че няма да изпуснем кораба“, подчерта другият управител Павлина Илиева.

Туристите пък са доволни, защото получават още една екскурзия бонус из града, в който ще се спи. Останалите екскурзии при спирането на пристанищата не са задължителни, а само който си плати за тях. Туристите могат и сами да слизат и да се разхождат из дестинациите. Важно е обаче да знаят, че трябва да се върнат на борда на кораба преди часа на тръгване, защото не се изчаква никой, обясни Калина Тодорова.

Самите Павлина и Калина също пътуват с някои от групите. Такива случаи имаха през тази година, защото някои групи достигаха 140 човека. „Круизите са голям хит сред българите и очакваме още по-голям интерес следващата година“, каза Павлина Илиева. Тя дори обяви, че и много възрастни българи са пътували през тази година. В една от групите имахме мъж на 90 години и две дами на по 83 и 86 години. Те посетиха места, които не са успели да видят през живота си, и бяха много доволни, подчерта тя.

Илиева съобщи, че речните крузи също стават търсени и не са само за възрасти хора. Корабите обикновено са на по 2 етажа, а в Египет - на по 3 етажа. В тях има всичко – бар, изискани ресторанти, музиканти, всички каюти са с прозорец, на последния етаж има слънчева пауба с място за пушене. Някои кораби разполагат с басейни, като през лятото покрай тях са разположени шезлонги.

От „Аполо“ организират за българските групи тематични партита на речните круизи – бяло парти, латино парти, българска вечер. Предимството на този тип пътувания по реки е, че се спира и в малки градчета, а в големите – корабите влизат буквално в центъра.

Цялата програма на „Аполо“ за 2024 г. вече е качена на сайта. През януари залагат на круиз Латинска Америка с посещения на Бразилия, Аржентина и Уругвай с кораба Costa Fascinosa. Азитското приключение е в Тайланд, Виетнам, Сингапур и Малайзия с Norwegian Jewel. В Персийския залив се обикаля из Дубай, Абу Даби, Оман и Доха с Costa Toscana. Подобен маршрут из Персийския залив има и през февруари с MSC VIRTUOSA, но вместо Оман, е Бахрейн. През февруари идва времето за Южна Африка с включени ЮАР, Мозамбик, Мадагаскар, Реюнион и Мавриций. Азиатският тур е из Китай, Япония и Южна Корея.

През март наред са Карибите с тръгване от Маями с MSC Divina, като се преминава през Ямайка, Аруба, Колумбия, Панама, Коста Рика, Оушън Кей (Бахамски острови). Средиземноморският круиз е с Costa Smeralda с посещения на Барселона, Каляри, Неапол, Рим, Генуа и Марсилия. Има и из Северно море с MSC Eurubia през Хамбург, Ротердам, Брюксел, Хавър и Саутхемтън.

През април круизите са основно из Западното Средиземноморие и Адриатическо море, а през май - Източното Средиземноморие, но се включва и интересно предложение из Канарските острови с тръгване от Барселона.

„Аполо“ са и един от малкото туроператори, които предлагат речни круизи из Европа и по река Нил в Египет. През юни 2024 г. организират такъв по река Доро по пътя на Портвайна, който е от Порто в Португалия до Саламанка. Друго предложение е за круиз по река Рейн – Швейцария, Франция, Германия и Нидерландия.

За юли акцентът е върху Норвежките фиорди, Германия, Скандинавия и Прибалтика, а през август круиз по река Сена от Париж до Атлантическия бряг. В най-отпускарския месец – август, има изключително интересно предложение за круиз до Аляска със САЩ и Канада. Внимание е насочено и към круиза, който гони Северното сияние. През септември от туроператора ще правят Канарски острови и Мароко, отново САЩ и Канада с тръгване от Ню Йорк, и два круизи около Европа. Октомври се пускат пак по Западното Средиземноморие и Адриатика. Отделно има акцент върху речен круиз по Нил с екскурзия до Кайро и почивка в Хургада.

През ноември отделят внимание на Полинезия и Хавай, круиз от Токио до Манила във Филипините, друг до Австралия и Нова Зелнадия и плаване из Южна Америка. През декември 2024 г. ще има Карибски круиз с Маями, отново Азиатско приключение от Сингапур и Нова година из Персийския залив.

През 2025 г. препоръчват околосветския круиз на круизната компания MSC, който ще плава 116 дни и вече има оферти за него. Туроператорът „Аполо“ е от 23 години на пазара, като вече има над 12 години специализиран опит в круизите. Компанията държи на качеството и завръщането на доволните клиенти отново и отново.

Мирослав Иванов