Анализи Новини

Всичко за остров Мавриций

   
Всичко за остров Мавриций

Полетът

Летях от София до Дубай с Fly Dubai, а от Дубай до Мавриций с Emirates с Airbus A380. Полетите бяха удобни с престой от около 4 часа на отиване и 6 на връщане. Резервирах ги директно през сайта на Emirates, защото ги продават като цял билет. Друг вариант е със самолет на Bulgaria Air до Париж и нататък с Air Mauritius. Turkish airlines също имат удобни връзки, както и Condor два пъти седмично от Германия.

Визата

Визата за български граждани е безплатна и се получава на място на летището. Веднага след кацане на терминала се попълват две бланки - първата е за имиграционните власти и се оставя на едно гише, втората е за здравните и се оставя на друго.

Летището и трансферът

Летището е разположено в югоизточната част на острова. Тя е доста отдалечена от някои хотели, но изборът на локация е умишлен. Местните са предпочели това място за да не бъде шумно над туристическите зони, които са съсредоточени в останалата част на Мавриций.

От летището хванах такси, стоянката им е пред изход номер 5, а цените до големите хотели са фиксирани. Автобусът на градския транспорт до летището се движи само до 19.00 часа, поне така ме увери шофьорът на таксито.

Ако мястото за настаняване, което сте избрали, е в източната или северната част на Мавриций, може да пътувате над един час и да платите над 100 лева за такси. Ако вземете кола под наем имайте предвид, че движението е обратно на нашето. Пътищата са в добро състояние за шофьори и не толкова за пешеходци, защото на много места тротоари и улично осветление няма.

Снимка: iStock by Getty Images

Парите

Местната валута е маврицийска рупия, като 100 рупии са равни на 3.95 лв. Няма смисъл да обменяте пари от България. На летището в Мавриций има банкомат, от който може да изтеглите пари в местна валута. Ще са ви необходими за екскурзии, които може да купите от уличните търговци. Те приемат и плащания в долари и евро. В хотелите и магазините на острова може да се плаща с карта. Изключения правят кантините с улична храна и такситата.

Снимка: Вера Александрова

Сезонът

Според местните хора най-доброто време за посещение на Мавриций са месеците ноември и декември, защото температурите на въздуха и водата са около 29-30 градуса, влажността е ниска и рядко вали. Другият подходящ период е от май до към средата на юни, когато дъждът е минимален, но температурите започват да се понижават и през деня са около 25-27 градуса. Най-дъждовните месеци са януари и февруари.

Населението

Мавриций се обитава от около 1 288 000 души. Преобладаващата част от тях изповядва индуизъм, останалите са християни и мюсюлмани. Най-разпространените езици на острова са английски, френски и креолски. Няма ограничения по отношение на облеклото, алкохол се продава и сервира свободно, придвижването из острова е безопасно.

Екскурзиите

Снимка: Вера Александрова

Плажовете на острова са обществени. Из тях обикалят така наречените beach boys. Това са мъже, които предлагат екскурзии с лодки на туристите. На Мавриций те не са особено досадни и ако човек откаже офертата им просто отминават и се насочват към следващия потенциален клиент. За разлика от други места в Африка тукашните лодки са в прилично състояние и резервирането на екскурзия извън хотела като цяло е безопасно. Цените варират в много широки граници, но срещу 100 - 150 долара човек може да ангажира бърза моторна лодка за десетина души за половин ден. Обикновено се предлага наблюдение на делфини рано сутрин или гмуркане край рифа през деня.

Съветвам ви да се разходите по плажа и да съберете няколко оферти, преди да вземете решение. И най-вече да не казвате в кой хотел сте отседнали преди да чуете цена. Ако собственикът на лодката знае, че нощувате в пет звезден лукс със сигурност ще прибави поне 20 - 30 долара отгоре към предложението си. Рифът си струва, видимостта е добра, само не опитвайте сами да преплувате от другата му страна. Местните знаят откъде е най-добре да се мине и кои са интересните точки за наблюдение.

Храната

Храната е разнообразна, има изобилие от пресни плодове и морски дарове. В супермаркетите се предлагат основните стоки, има ресторанти и кантини извън хотелите с нормални цени. Опитайте традиционното местно ястие дол пури. Представлява тънък хляб като палачинка, приготвен от жълт грах. Пълни се с къри, листа от таро (вкусът им наподобява сготвен спанак), зеленчуци и сос от домати и лук. Сосът е изключително лют, но местните настояват да сложат поне една лъжичка за по-добър вкус.

Настаняването

Един до друг на плажовете съжителстват скъпи хотели и бюджетни апартаменти. Разликите в цените са огромни, така че има предлагане за всеки джоб. Според мен си струва човек да отседне в западната част заради невероятните залези, които се наблюдават всяка вечер.

Снимка: Вера Александрова

Плажовете

Може да ви харесат, а може и да ви се сторят леко разочароващи. Зависи какво очаквате и с кои други места по света правите сравнение. По мои наблюдения плажната ивица на Сейшелите, Малдивите или Карибите е по-добра и по-широка. Водата на Мавриций е с типичните за Индийския океан красиви нюанси, но на много места по брега има счупени корали. Ходенето по тях не е комфортно, затова е добре да имате плажни обувки.

Снимка: Вера Александрова