Новини Събития

И Зарица Динкова е в Узбекистан за участие в Генералната асамблея на СОТ

   
И Зарица Динкова е в Узбекистан за участие в Генералната асамблея на СОТ

Министърът на туризма Зарица Динкова е на работно посещение в Самарканд, Узбекистан за участие в 25-a сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН, както и в 120-а сесия на Изпълнителния съвет на СОТ. Това съобщиха от ведомството. В Узбекистан от няколко дни е и съветникът на Динкова - проф. Мариела Модева, но до момента няма информация какво е свършила за България.
Световната организация по туризъм (СОТ) е специализирана агенция на OOН и водеща международна организация в областта на туризма. В нея членуват 159 страни и над 500 представители на туристическия бранш.
В рамките на Генералната асамблея ще бъда одобрен и новият състав на Изпълнителния съвет на СОТ, в  който България бе избрана за мандат 2023-2027 в конкуренция от 11 кандидати. 
При откриването на сесията генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили очерта водещите международни тенденции в сферата на туризма. Акцент беше поставен върху възстановяването на туристическия сектор след пандемията от COVID-19,  влиянието на регионалните конфликти, както и новите възможности за устойчиво развитие на туризма. 
Представено беше и предложението на Регионална комисия „Европа“ за нов „Дневен ред за Европа 2030 – туризмът води промяната.“ Чрез него ще се работи за трансформиране на сектора в посока на спазването на екологичните норми, които се налагат в световен мащаб.
Министър Динкова проведе разговори с генералния секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили и държавния секретар по туризъм на Испания Росана Морийо.  
Потенциалните възможности за партньорство в областта на туризма бяха обсъдени по време на срещата и с Гулнора Рахимова- заместник-министър на икономиката и финансите на Узбекистан. 
Министър Динкова разговаря и със съветника по външните работи на министъра на туризма на Израел – Пелег Леви. Тя изрази съпричастността си към човешката трагедия, която се разиграва в Израел. Декларира готовност за съгласуване на нова дата за посещението й в Израел за среща с министъра, веднага щом обстоятелствата го позволят.