Новини Хотели

Петзвездният хотел в дворец, включен в списъка на ЮНЕСКО

   
Петзвездният хотел в дворец, включен в списъка на ЮНЕСКО

Построен през 1902 г., когато Австро-Унгарската империя е икономически силна, дворецът е издигнат като символ на сила и успех. От златната си епоха в началото на XX в. до наши дни Матилд е място, където хората идват, за да се потопят в блясъка на луксозната обстановка. Преди империята да се разпадне през 1918 г., богатите, кралските особи и известните хора в Европа се стичали тук, за да общуват в общественото кафене на двореца, което по онова време е било звезда на известната унгарска кафе култура.

Но въпреки че оцелява през двете световни войни и се радва на ренесанс през 50-те години на ХХ век, дворецът Матилд запада по време на комунистическото управление, а опитите за възраждане в постсъветската епоха така и не успяват да възвърнат предишната му слава.

Снимка: tripadvisor.com

След петгодишна трансформация, ръководена от световноизвестната интериорна дизайнерка Мария Вафиадис и местните архитекти Пул Антал и Петер Дайка, дворецът Матилд отново възвръща статута си на перла на социалната сцена в Будапеща.

През 2021 г. той отново отваря врати като луксозен петзвезден хотел със 130 стаи - Matild Palace, A Luxury Collection Hotel с марката Marriott, отбелязвайки най-новата глава в своята богата и динамична история, пише CNN.

Символ на един нов град

Историята на двореца Матилд започва в края на XIX в., когато живеещата в Унгария ерцхерцогиня на Австрия принцеса Мария Клотилда Сакскобургготска настоява да внесе в страната западноевропейската култура на Бел епок.

Тя поръчва дворецът Матилд и сградата Klotild Palace да се издигнат от двете страни на входа откъм Пеща на новопостроения мост Елизабет над Дунав. В Матилд се помещават частни апартаменти, а на долния етаж има популярно кафене.

"Дворецът Матилд е бил един от най-важните, емблематични дворци в центъра на Пеща", казва професор Йожеф Ласловски, директор на програмата за изучаване на културното наследство в Централноевропейския университет.

Според Ласловски той е бил възприеман като символ на сливането през 1873 г. на три градски центъра - Буда, Пеща и Обуда - в един нов град.

"В резултат на това бързо градско развитие в края на XIX в. се появява нов голям, космополитен град, като в този период са създадени нови булеварди и улици, както и впечатляващи обществени сгради и дворци."

Снмика: matildpalacebudapest.eu

Завършен през 1902 г. по плановете на архитектите Флорис Корб и Калман Гиергл, дворецът Матилд бързо се превръща в атракцията на Будапеща. Кралски особи, президенти, министър-председатели и дори международни знаменитости са редовни посетители. Посрещали ги не само интериори със сложна керамика на Zsolnay, но и зашеметяващи витражи на известния унгарски художник Микса Рот.

Новаторските техники, използвани при първоначалното строителство на двореца, са сред първите, които могат да се видят в Унгария. Желязната конструкция, украсена с издълбани камъни, е свидетелство за архитектурната изобретателност на онова време.

Компанията Otis Elevator Company инсталира в двореца Матилд първата асансьорна система в Унгария. Имотът включва и деликатни корнизи и произведения на изкуството, изработени от редица местни занаятчии. Всички те са реставрирани с любов и пресъздадени от майстори в днешния луксозен петзвезден хотел Matild Palace.

Култура на кафенето

"През последните две десетилетия са правени различни опити за пресъздаване на великолепието на оригиналната сграда и на кафенето", казва Ласловски. "Това обаче се осъществи едва през последните пет години след построяването на хотел Matild Palace, който върна на сградата първоначалния ѝ блясък.

"По този начин тя представлява уникален пример за строително наследство, както и за нематериално наследство, и един от най-добрите примери за културата на кафенетата в Будапеща."

Снимка: tripadvisor.com

След опустошенията на Първата и Втората световна война, чиято кулминация е обсадата на Будапеща през 1944-45 г., легендарното кафене Belvárosi Kávéház, разположено в двореца Матилд, остава отворено и става домакин на светски личности, художници и писатели.

След войната дворецът Матилд е реставриран през 1956 г., което съвпада с Унгарската революция. Повторното отваряне на кафенето на двореца по това време е символ на новото начало, обещание за надежда и обновление за жителите на Будапеща. Кафенето отново се превръща в център на дейност, а дворецът бързо започва да се използва пълноценно, макар и под по-строг контрол.

Снимка: tripadvisor.com

"В резултат на промяната на комунистическата система кафенето е национализирано и това е началото на дълъг период, в който сградата намира различни функции", казва Ласловски и добавя, че тези нови функции често са довеждали до пренебрегване на архитектурните и художествените ценности на сградата и са унищожили нейната кафе култура.

"Кафенето е било например студентска столова, а по-късно и нощен клуб, като са били направени значителни промени в декорацията, без да се възстановява оригиналният архитектурен дизайн."

Дори и това не е било достатъчно, за да се подкопае напълно неудържимата елегантност на двореца Матилд. Като доказателство за устойчивостта на този исторически архитектурен шедьовър и най-вече на унгарския дух, през 1977 г. дворецът е поставен под закрилата на ЮНЕСКО.

През 1984 г., след поредната мащабна реконструкция, Belvárosi Kávéház отваря врати с ново име - Lidó.

По това време Lidó се превръща в нещо повече от кафене за жителите на Будапеща. То се превръща в културен център, предлагащ фолклорно шоу с танци и музика, както и джаз на живо, кабаретни представления и други забавления.

Трансформация за 80 млн. долара

С навлизането на Унгария в новото хилядолетие дворецът Матилд продължава да се адаптира и развива в крак с времето. Lidó също се променя. Първоначално е дискотека, после казино, а сега е Matild Café & Cabaret, което е реставрирано с любов, за да отдаде почит на времето на Belvarosi Kávéház.

Най-забележителната трансформация обаче се случва през 2017 г., когато започва мащабен проект за обновяване на стойност 80 млн. долара, за да се превърне Matild Palace в луксозен хотел.

Снимка: tripadvisor.com

"По време на обновяването и реконструкцията на двореца проектантите и собствениците обърнаха особено внимание на възстановяването на историческите пространства в първоначалния им вид, пресъздавайки атмосферата отпреди 120 години", казва Петер Дайка, един от архитектите, стоящи зад последните проекти за обновяване на двореца Матилд.

"Тази атмосфера е душата на сградата и нейното запазване също беше много важно за концепцията на хотела и за разказа за интериорния дизайн." Особено внимание е обърнато на запазването на историческата й цялост.

Днес Matild Palace е възстановен в първоначалното си величие, като фасадата, пасажът, стълбищата, интериорът и историческото кафене са върнати към първоначалната си елегантност от Бел епок.

"От самото начало искахме да върнем тази емблематична сграда на жителите на оживената унгарска столица", казва Селим Олмез, главен мениджър на Matild Palace a Luxury Collection Hotel. "Всички наши заведения за хранене, разбира се, са отворени не само за гостите на хотела, но и за посетителите и местните жители."

Снимка: matildpalacebudapest.eu

"Всички стаи за гости - с уникални и деликатни детайли, като например табла с унгарска ръчна изработка, паркет в унгарски стил с дизайн на рибена кост и произведения на изкуството, препращащи към литературата на Будапеща - са проектирани в чест на нашето невероятно богато минало."

В знак на почит към корените на двореца Матилд най-луксозните стаи в хотела са наречени Кралски апартамент "Мария Клотилд", което отразява унгарското изписване на името на ерцхерцогинята. Отличеният с награди апартамент разполага с кристални полилеи, ръчно изработени стъклени мозайки и мебели по поръчка - от облицовани с мрамор електрически камини до позлатени бани.

Олмез акцентира, че хотелът се опитва да отбележи и значението на кафенето на двореца като средище за общуване на артисти през годините.

Сега в кафенето са изложени артефакти, архивни снимки и произведения на изкуството, свързани с миналото му като убежище на творците в Будапеща, а отвън е поставена статуя на известния унгарски писател Гюла Круди - редовен посетител на Belvárosi Kávéház.

"Процъфтяващата култура на кафенетата може да привлече както туристи, така и местни жители", казва Олмез. "Хората, които се интересуват от история, изкуство или просто от уникално социално преживяване, могат да бъдат привлечени в двореца заради кафенетата, а това може да насърчи общността и социалното взаимодействие. Стремим се да осигурим не само гастрономическо, но и образователно и потапящо преживяване за нашите гости в кафенето; място, където хората могат да се срещат, да обсъждат и да участват в смислени разговори, точно както може би е било в миналото."

Ето и другите забележителности на двореца:

Spago by Wolfgang Puck

Spago by Wolfgang Puck предлага съвременен поглед към традиционната унгарска кухня, както и местни версии на характерните калифорнийски ястия на Пак, с които той дебютира в Бевърли Хилс.

The Duchess в двореца

The Duchess е обявена за "тайна библиотека" за алкохол, скрита високо над покривите на Будапеща. Този луксозен бар в градината, с прекрасна гледка към града, е вдъхновен от ерцхерцогинята, за която се твърди, че е поискала таен бар, когато дворецът е бил пуснат в експлоатация през 1884 г.

Кафене и кабаре Matild

Двуетажното Matild Café & Cabaret в стил Бел епок е преобразено в оживен, но изискан парти център за целия град. Кабаретните спектакли се провеждат на  хидравлично повдигната сцена, която е открита в центъра на помещението по време на мащабния проект за ремонт на хотела.

Спа център Swan

Спа центърът Swan Spa в Matild Palace е един от най-очарователните бутикови спа центрове в Будапеща. Той предлага турско-унгарска баня, вдъхновена от термалната терапия и ритуалите на хамама.

Апартаментите в Matild Palace

Matild Palace предлага на посетителите избор от 111 луксозни петзвездни стаи за гости и 19 апартамента. Има четири категории стаи за гости, всяка от които е вдъхновена от екстравагантния начин на живот на херцогинята. Повечето стаи разкриват спираща дъха гледка към Будапеща.

Снимка: matildpalacebudapest.eu