Транспорт

Самолетната линия между България и Саудитска Арабия спира заради слаб интерес

   

Линията между София и Рияд беше открита през април
  Мирослав Иванов

Самолетната линия между София и Рияд (Саудитска Арабия) просъществува само шест месеца и спира заради слабия интерес на пътниците от двете страни. Това съобщиха за TravelNews туроператори. Последният полет ще бъде осъществен на 25 октомври 2023 г. Между двата града оперираше нискотарифната авиокомпания Wizz Air, която официално откри линията с церемония през април тази година. От превозвача потвърдиха информацията.

„Няма поток от пътници и туристи, за да се поддържат полетите“, обяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Според нея интересът от българите е слаб, защото Саудитска Арабия е скъпа дестинация и с висок стандарт. Арабската страна тепърва ще се отваря за международни туристи, защото строи големи атракции, но няма готови от тях. Хотелите също са много скъпи и допълнително повишават разходите, обясни Илиева. Визите за посещение на Саудитска Арабия също са пречка и са скъпи въпреки, че се вадят по електронен път.

Обратният поток на саудитски туристи към България също е труден, защото трябва да си вадят визи, за които е необходимо да ходят на интервю в посолството ни, каза Павлива Илиева. Това са богати хора, които е трудно да ги накараш да чакат за точно за български визи. В допълнение страната ни е не е позната за тях и няма никаква реклама, допълни тя.

„Wizz Air непрекъснато следи представянето на своите маршрути, за да осигури възможно най-ниски цени за най-популярните си дестинации. Авиокомпанията оптимизира мрежата си въз основа на туристическите периоди и отчетените резултати, поради което полетите между София и Рияд ще бъдат преустановени от края на октомври 2023 г.“, обявиха за TravelNews от Wizz Air.

Пътниците, които са засегнати от тази промяна, са информирани своевременно, като авиокомпанията им предлага избор между алтернативен полет в зависимост от наличността, пълно възстановяване на сумата по избрания по време на резервация начин на плащане или 120% от първоначалната цена на билета под формата на кредит в техния WIZZ акаунт, обясниха от превозвача.

Самолетите от преустановения маршрут ще бъдат пренасочени по други линии от мрежата на авиокомпанията в България. За да предложи най-добрите и изгодни възможности за пътуване на своите клиенти, тя ще увеличи честотата на полетите от София към следните дестинации:

  • Полетите от София до Катания (Италия) ще се увеличат от 2 до 3 пъти в седмицата
  • Полетите от София до Ларнака (Кипър) ще се увеличат от 3 до 4 пъти в седмицата
  • Полетите от София до Милано (Италия) ще се увеличат от 7 до 9 пъти в седмицата

Мирослав Иванов