Анализи Новини

Япония излезе с план за свръхтуризма

   
Япония излезе с план за свръхтуризма

Япония посрещна над 2 милиона международни посетители за четвърти пореден месец през септември. Международните туристи се стичат обратно в Япония, като броят на посетителите почти достига нивата отпреди пандемията, според правителствената статистика. Въпреки че това е добра новина за туристическата индустрия и секторите на хотелиерството в страната, които се бореха с бързото отваряне на Япония след COVID-19, числата оказват натиск върху хората, които живеят там, пише Euronews Travel. Министърът на туризма на страната обяви нови превантивни мерки за борба с проблемите на свръхтуризма. Плановете включват засилване на транспортните системи в големите градове и насърчаване на посетителите да разнообразяват своите дестинации.

Броят на туристите в Япония нараства

Япония посрещна над 2 милиона международни посетители за четвърти пореден месец през септември, според данни на Японската национална туристическа организация (JNTO). Числата се равняват на малко над 96 процента от нивата, наблюдавани през 2019 г., преди пандемията да доведе до ограничения за пътуване по света. Напливът от посетители вече доведе до проблеми. В планината Фуджи опасенията за замърсяването и безопасността нарастват, тъй като задръстванията от човешки трафик задръстват склоновете.

Япония ще въведе мерки за борба със свръхтуризма

Сега властите в Япония очертаха планове за смекчаване на проблемните ефекти от масовия туризъм. Една стъпка е да се подсили инфраструктурата - по-специално чрез разширяване на автобусните и таксиметровите паркове - за по-добро справяне с броя на посетителите в популярните градове. Таксиметровите компании в някои горещи точки се борят да се справят с търсенето. Правителството се надява да даде тласък на райони, които отбелязват значително увеличение на туристите в определени периоди, като Нисеко и Хокайдо по време на ски сезона.

Япония обмисля по-скъпи автобусни билети за борба със свръхтуризма

Друго предложение е да се установят директни автобусни линии от ключови гари до популярни дестинации специално за туристите. Като алтернатива властите предложиха увеличаване на цените на билетите през най-натоварените часове, за да насърчат пътуванията в непиковите часове.

Туристите в Япония са насърчавани да изследват по-малко посещаваните райони Министерството на туризма също подчерта необходимостта от разпространение на японския туризъм далеч от пренаселените горещи точки като Тойко и Киото. Предложението ще се основава на плановете, обявени по-рано тази година, за подпомагане на развитието на туризма в 11 „моделни дестинации“, включително Исе-Шима в префектура Мие и източното Хокайдо. Планът ще накара властите да помогнат за популяризирането на техните природни и селски атракции в опит да облекчат напрежението върху дестинациите с мед.

Японски град въвежда нов туристически данък

В отделна стъпка западният японски град Хацукаичи въвежда нов туристически данък. Градът в префектура Хирошима е дом на вековното светилище Ицукушима, един от обектите на ЮНЕСКО за световно наследство на Япония. От 1 октомври посетителите на светилището на остров Мияджима се таксуват с такса от 100 йени (0,60 евро).

„Ние сме отговорни за опазването на природата, историята и културата и за предаването им на следващите поколения“, каза Шунджи Мукай, служител на градския отдел за планиране и координация на Мияджима.