Анализи

Най-прекрасните малки туристически дестинации по света

   
Най-прекрасните малки туристически дестинации по света

Пътешествениците, които търсят вдъхновение за следващата си почивка в града, могат да се похвалят с десетки списъци на най-добрите. Но за онези, които търсят по-бавно темпо, природни пейзажи и местни традиции, има друг източник, към който да се обърнат: най-добрите малки туристически селища в света, според Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO).

През последните три години UNWTO признава селищата по света, които "са водещи в грижата за селските райони и запазването на пейзажите, културното разнообразие, местните ценности и кулинарните традиции", и току-що публикува списъка си за 2023 г. Тези 54 села са избрани въз основа на девет различни критерия, включително колко добре опазват (и представят) природната си среда, ангажираността им с икономическата и екологичната устойчивост и опазването на културното наследство.

Представяме ви пет от най-интересните малки градчета и селца по света от новия списък, селектирани от BBC.

Хакуба, Япония

Преди двадесет години Тони Андерсън от Мелбърн пристига в Хакуба, за да кара сноуборд. На следващата година той се връща в селото, разположено в японските Алпи на около 45 км западно от Нагано, за да купи имот - и оттогава живее там.

Като хотелиер Андерсън казва, че културата на гостоприемство в Хакуба я прави особено интересна за посетителите. Когато пътувал тук като турист, той си спомня, че често е попадал на хотели, в които няма нито една свободна стая, но вместо да бъде отпратен, той е бил канен да сложи футон в коридора. Дори и днес, казва той, "Политиката е никога да не отхвърляме никого. Всеки е добре дошъл."

Тази традиция на гостоприемство вероятно се е развила и по практически причини: когато натрупа сняг, който понякога блокира пътищата, невинаги можеш да си тръгнеш, дори и да искаш. Разбира се, това създава условия за отлично каране на ски и борд. Хакуба е заобиколен от 10 различни ски курорта и е домакин на много от събитията на Зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. Дори през пролетта, когато цъфтят вишните, в планините все още има достатъчно сняг за каране на ски.

Макар Хакуба да е известна като зимна дестинация, тя си заслужава да бъде посетена целогодишно, казва Андерсън. През лятото той обича да прави пешеходни преходи в планината до хижите. През есента градът е популярен сред посетителите, които искат да видят есенните листа. А онсените - горещите извори - в Хакуба са популярни независимо от сезона. "Не минава ден, в който да не погледна към планините и да не оценя колко красиво е това място", казва Андерсън.

Леричи, Италия

Туристите, които търсят забележителни гледки към морето, чисти плажове и цветни къщи, могат да добавят още една дестинация към списъка в региона Лигурия. Леричи се намира на северозападното италианско крайбрежие, на 100 км южно от Генуа (или на 10 км южно от Ла Специя, популярен център за пътуване до Чинкуе Тере). Все пак местоположението му - и по-специално липсата на жп гара - означава, че е по-защитено от прекомерен туризъм, отколкото много от съседните му градове.

Наричан столица на "Залива на поетите", той е домакин на многобройни културни и артистични фестивали, като музикалния фестивал в Леричи, литературния конкурс Premio Lerici Pea Golfo dei Poeti и редовни изложби на изкуство, включително в средновековния си замък. "През вековете Леричи е посрещал велики личности в областта на културата, литературата и изкуството, които са го избирали за място на вдъхновение", казва кметът на Леричи Леонардо Паолети, сред които поетът Пърси Шели, писателката Вирджиния Улф и писателят и режисьор Пиер Паоло Пазолини. "Днес това наследство продължава да съществува."

За разлика от много други крайбрежни италиански анклави, Леричи е запазил и традиционната си риболовна индустрия. "В Леричи се отглеждат миди от XIX век", казва Паолети. Но местните жители осъзнават, че риболовът днес трябва да бъде устойчив: от повече от 25 години, казва Паолети, Леричи се е "отказал" от интензивния риболов. Наред с различни инициативи за устойчивост, градът изпълнява пилотен проект, наречен "Интелигентен залив", който включва научни изследвания и мониторинг на залива и неговите екосистеми. Освен това е въвел слънчеви панели, забранил е пластмасите за еднократна употреба и пушенето на цигари в крайбрежните зони.

Крайната цел? Както се изразява UNWTO, това е да се превърне в дестинация, "която не само пленява с природната си красота, но и е модел за екологичен триумф".

Лефис, Етиопия

Трудно е да пренебрегнете природната красота и дивата природа на село Лефис, разположено в гората Лефис, на около 160 км южно от етиопската столица Адис Абеба. Пътешествениците могат да се разхождат или да яздят на кон покрай забележителния водопад Лефис и през хълмове и долини, за да зърнат животни, включително маймуни колобус, леопарди и планински ниала(вид антилопа). За любителите орнитолози е особено интересно да наблюдават видове, сред които са абисинската ориола и белочелата турака.

"Често ходя там с туристи, за да наблюдавам фауната и флората", казва Бирук Чикса, екскурзовод във Venture Ethiopia Tour and Travel. "Много ми харесва." И както отбелязва Чикса, това се харесва и на чуждестранните туристи.

Гората е дом и на около 2000 домакинства, много от които сега се поддържат от т.нар. екотуристическо село Лефис - общностна инициатива за опазване на местното наследство и подпомагане, като същевременно се насърчава туризмът. Посетителите могат да видят занаятчийски изделия като бижута от мъниста и дърворезби, изработени от трева и бамбук, благодарение на занаятчийската асоциация Мишике, в която работят 17 жени и трима мъже.

Дума, Ливан

Традиционни каменни къщи с червени керемидени покриви, гледка към околните планини Батрун, вековни църкви и наскоро реставриран пазар: село Дума, разположено на около 80 км североизточно от Бейрут, е не по-малко живописно.

"Първото ми впечатление беше красотата на селото", казва Рана Таниса, ливански археолог и консултант по селски туризъм, която пише за пътувания в Ливан, припомняйки си първото си посещение в селцето. "А историята на селото е невероятна - човек се чувства така, сякаш влиза в историческа книга."

Всъщност, според UNWTO, ангажиментът на Дума да запази архитектурното и културното си наследство и "да избегне хаотичното разширяване на града" е изиграл важна роля за избирането му в списъка за 2023 г.

От UNWTO отбелязват, че Дума е защитила и други аспекти на културното си наследство, като например местните хранителни традиции. Според Таниса "сладкото на Раха", приготвено от бисквити, е едно от любимите ястия, както и градският заатар, зехтинът, сирената и конфитюрите. Много от съставките идват от местните ферми и лозя. Въпреки това Дума не е само традиция: селото е предприело и редица нови екологични инициативи, включително използването на 600 слънчеви панела за производство на електроенергия за селото, засаждане на дървета и насърчаване на компостирането.

Но повече от красотата, културното наследство, храната или дори устойчивостта, има още едно качество, което веднага поразява Таниса: добротата на хората. "Те имат топли сърца. Те са щедри. Помагат и служат", казва тя. "Например, ако някой поиска информация, те не само ще му помогнат, но и ще го упътят из цялото село."

За да се възползвате максимално от престоя си в Дума (и да се запознаете с местните жители), Таниса съветва да отседнете в някоя от къщите за гости в селото, където местните семейства приготвят традиционна храна от региона.

Сапатока, Колумбия

Преди шест години, след като прекарва три десетилетия в работа като учител в други части на Колумбия, Гилермо Ринкон Веландия решава да създаде туристическата компания Colombia Trails SAS - и се връща в родния си град Сапатока, Колумбия, за да го направи. Причините за това са много, казва той, и те повтарят онези, поради които UNWTO посочва Сапатока, разположен в северната част на страната, като едно от най-добрите туристически селища за 2023 г.

Първо, това е природният пейзаж. Разположен на плато между три каньона на около 1700 м надморска височина, Сапатока има "богато и уникално геоложко наследство", каза Веландия, включително някои от най-старите морски вкаменелости в света. Разнообразието на ландшафта също се отличава с древни подземни пещери, тропически гори и планини, в които може да се ходи на походи, преходи и изследвания. Климатът обаче е забележително стабилен: той поддържа температура от около 20 градуса през цялата година, което кара местните жители да го наричат "Селото с климат, подобен на коприна".

Културното наследство също е забележително - от белосаните къщи от XVIII в. с теракотени покриви, в които се смесват колониални стилове, до религиозната архитектура и история (градът е наречен "Левитският град" благодарение на броя на параклисите и църквите).

За любителите на музиката градът може да предложи още повече. През цялата година се провеждат фестивали, посветени на музиката и танца, сред които Международният танцов фестивал, Националният танцов фестивал "Aires de mi Tierra", Международният хоров фестивал "Густаво Гомес Ардила" и Фестивалът на камбаните.

"Сапатока е град, в който изкуствата са живи", казва Веландия.