Новини Транспорт

Wizz Air с награда от CAPA за втора поредна година

   
Wizz Air с награда от CAPA за втора поредна година

 Wizz Air, най-бързоразвиващата се авиокомпания в Европа, за втора поредна година бе обявена за най-екологично устойчивата авиокомпания на годината в света. Това се случи по време на CAPA Asia Aviation Summit в Куала Лумпур, където бяха връчени тазгодишните награди за високи постижения в областта на екологичната устойчивост на CAPA.

Наградите CAPA Environmental Sustainability Awards for Excellenceотличават авиокомпаниите и летищата, за които е приоритет постигането на въглеродна неутралност. Наградите се връчват на база независими проучвания от анализатори на CAPA и експерти в областта на намаляването на въглеродните емисии от Envest Global. CAPA, част от Aviation Week Network, е един от най-уважаваните източници на пазарна информация за авиационната и туристическата индустрия в света.

Тази година Wizz Air бе отличена с това признание от CAPA за своя безпрецедентен ангажимент към устойчивостта. Към момента европейската нискотарифна авиокомпания оперира седна от най-младите флотилии в света* и e с най-нисък въглероден интензитет сред конкурентните авиокомпании**. Интензитетът на въглеродните емисии на Wizz Air е приблизително 53,8 грама на пътник/км през фискалната 2023 г., което е с 11% по-ниско спрямо предходната фискална година***. Резултатите са вследствие на големите инвестиции на авиокомпанията в модернизация на флотилията, заменяйки старите самолети с най-новите високотехнологични Airbus A321neo, които осигуряват 20% намаляване на CO2 емисиите и 50% – на шума и на емисиите на азотни оксиди****.

Wizz Air има разработена ясна и приложима стратегия за използването на устойчиво авиационно гориво (SAF), която включва споразумения за изкупуване на гориво и партньорство с доставчици като Mabanaft, Neste, OMV и Cepsa. За да подкрепи развитието на SAF, авиокомпанията направи първата си капиталова инвестиция от 5 млн. паунда в британската компания за биогорива Firefly Green Fuels. Като част от Indigo Partners, Wizz Air участва и в инвестиция в размера на 50 млн. щатски долара в стартиращо предприятие за SAF CleanJoule, което е базирано в САЩ. През май 2023 г. Wizz Air стана и първата авиокомпания в Унгария, която тества SAF на летището в Будапеща и извърши пет полета от там с 35% смес от SAF.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air, каза: „За нас е голяма чест за втора поредна година да бъдем отличени с наградата на CAPA за най-устойчива авиокомпания. Това е доказателство за упоритата работа и отдаденост на екипа на Wizz Air, както и ангажимента ни за намаляване на интензивността на CO2 емисиите с 25% до 2030 г. Нашият нискотарифен модел доказа, че е устойчив и работещ – оперираме със самолети с най-новите технологии по най-ефективния начин, с най-ниските емисии на пътник/километър в индустрията. Също така, направихме значителни инвестиции в SAF, както за осигуряване на необходимите количества, които ще бъдат нужни през 2025 г. в Европа, така и за подпомагане на въвеждането на нови технологии. Доказахме се като лидери, които определят стандартите в индустрията и полагаме нужните усилия за по-устойчиви пътувания.“

От CAPA – Център за авиация, също коментираха: „За поредна година Wizz Air получава наградата на CAPA за най-екологично устойчивата авиокомпания в света. Челното класиране на Wizz Air се дължи на безпрецедентната им стратегия за устойчивост. В резултат на нея авиокомпанията оперира с млада, икономична и висококапацитетна флотилия в цялата си мрежа, инвестира в разработването и употребата на устойчиви авиационни горива (SAF) и полага усилия за обучение на екипа.

След пандемията от COVID-19 Wizz Air затвърди своята позиция на един от явно изразените лидери в Европа. Въпреки, че пътуванията в Европа все още са под нивата от преди пандемията и много авиокомпании не са успели да възстановят дейността си напълно, Wizz Air не само успя да изпревари ръста на повечето конкурентни авиокомпании, но и да увеличи общия си трафик с повече от една трета. Авиокомпанията демонстрира изключителна адаптивност и гъвкавост по време на пандемията и в периода на възстановяване след нея.

Докато пътуванията в Европа продължават да се увеличават, Wizz Air ще продължи да играе водеща роля в този процес и да работи усилено към постигането на екологична устойчивост. Авиокомпанията също така усъвършенства собствения си бизнес и оперативен модел, като се стреми да подобри резултатите, що се отнася до полети, финансово състояние и обслужване на клиентите.“