Заведения Новини

Милано забрани нощните заведения заради оплаквания от шум

   
Милано забрани нощните заведения заради оплаквания от шум

За мнозина е прекрасно да живеят в близост до оживените и шумни райони на града - докато не настъпи моментът за почивка и сън - тогава тишината става много по-ценна от близостта на бара или ресторанта.

Такъв е случаят в района на Порта Венеция в Милано, където нощните заведения за хранене са с наложена засега временна забрана за работа поради оплаквания от жители за шум.

Оживеният и популярен LGBTQ+ квартал е една от горещите точки на нощния живот в италианския град. Въпреки това бизнесът - магазини, сергии, барове и дори автомати за напитки, е принуден да затвори между полунощ и 6 ч. сутринта през делничните нощи и между 1,30 ч. и 6 ч. сутринта в петък и събота.

Снимка: iStock by Getty Images

Решението е взето, след като Комитетът на жителите на Лазарето настоява за действия, а някои местни жители дори съдят кметството заради шума, на който са подложени.

Засега забраната важи до неделя, 19 ноември. Тя е още по-строга за уличните търговци, на които е заявено, че не могат да продават в продължение на 12 часа от 18:00 ч. нататък.

Това не е първият случай, в който Милано налага забрани на заведенията, работещи до късно през нощта. През юли 2022 г. и юни 2023 г. в центъра на града бе забранена продажбата на напитки за вкъщи след края на работното време, отново в опит да се намали шумът.

През май 2020 г. продажбата на алкохол за вкъщи също беше забранена от 19:00 ч. до 7:00 ч., макар че това се дължеше на опасения за нарушаване на ковид ограниченията.

Кметът на Милано Джузепе Сала заяви пред Ansa, че "тази идея за 24-часов град, в който няма работно време ... вече не звучи убедително".

Марко Гранели, съветник по сигурността в Милано, заяви пред La Repubblica: "Не искаме да наказваме нито забавленията, нито работата и предприемаческите дейности. Трябва обаче да позволим на жителите да почиват и на всички граждани да се наслаждават на качествено обществено пространство в условия на безопасност".