Събития

Червено сияние обагри българското небе

   
Червено сияние обагри българското небе

България става свидетел на необичайно червено сияние. Според някои става въпрос са полярното сияние Aurora Borealis, което кара разноцветни светлини да танцуват в небето. 

Снимки "валят" от цялата страна. Феноменалното оптично явление е видимо и в съседните държави.

Светлинният спектакъл граждани са наблюдавали в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Хасково, Казанлък, Чепеларе, Търговище и други градове в страната. В коментари под публикации в социалните мрежи софиянци се оплакаха, че не са видели северното сияние. 

Физици уточниха пред OFFNews, че сиянието не е северно. Червеният цвят е от кислорода, който иначе е в по-малка концентрация във въздуха, но заради дължината на вълната, когато слънчевата активност е по-висока, взаимодейства повече със слънчевата активност.

Северното сияние, наричано още полярно сияние или Aurora Borealis на латински, е невероятно красив природен феномен, който традиционно се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Той представлява оптично явление, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата, в резултат на които на небето се наблюдава светлинен спектакъл. Сблъсъкът на заредените частици и газовете в атмосферата е причина за светлинния танц, който всъщност е резултат от освобождаването на фотонна енергия.