Анализи Новини

Омайната красота на Източна Европа: От приказни замъци до старинни градове

   
Омайната красота на Източна Европа: От приказни замъци до старинни градове

Източна Европа има много да предложи на пътешествениците, но често се пренебрегва в полза на популярни западноевропейски дестинации, като Италия, Франция и Испания. Тези, които се отклонят от утъпканите пътеки и изследват този сегмент от Европа, ще бъдат възнаградени с красива архитектура, древни исторически места и спиращи дъха национални паркове. Да не говорим, че Източна Европа е наистина достъпна за туристическите джобове, пише Daily Mail.

И продължава, цитирайки Lonely Planet: „От извисяващи се планини до златни пясъци, Източна Европа разкрива гоблен от причудливи и съвременни култури – винаги с достатъчно груби ръбове, за да ви заинтригуват.“

Британският таблоид събира някои от най-примамливите атракции в региона - от зловещ румънски замък, свързан с граф Дракула, през вълшебно планинско езеро в Полша, до потопен в слънце морски курорт в България.

Замък Бран, Румъния

Замък Бран, Бран, Румъния
Pixabay

Замъкът Бран от 14-и век е една от най-популярните забележителности в румънския регион Трансилвания. Широко се спекулира, че това е домът на граф Дракула, въз основа на описанието на замъка на вампира в романа на ужасите на Брам Стокър от 1897 г. „Дракула“.

Сега е музей, с обиколки, канещи публиката да се докосне до „историята, митовете, интригите“ и магията на мястото. Искате ли да го посетите? Намира се на половин час път с кола от румънския град Брашов.

Замък Корвин, Румъния

Pixabay 

Това е готически-ренесансов замък, разположен в края на румънския град Хунедоара. Името му произлиза от името на Йоан Хуняди и неговия син Матиас Корвин, които наредили изграждането му през 15 век, разкрива румънският туристически сайт Rolandia.

Разпространяват се слухове, че Влад Цепеш - румънският владетел, за когото се твърди, че е вдъхновил персонажа на Дракула, е бил затворен в замъка, въпреки че са доста оспорвани, отбелязва новинарският сайт Imperial Transilvania.

Скалната скулптура на Децебал, Румъния/Сърбия

Pixabay

С височина над 40 м, тази удивителна скала се намира на брега на река Дунав, на границата между Румъния и Сърбия. Наречена Скалната скулптура на Децебал, тя е изграждана в продължение на десет години - от 1994 г. нататък.

Изобразява Децебал - последния цар на Дакия (разположена на територията на днешна Румъния и Молдова), който се бори срещу римските императори Домициан и Траян, за да запази независимостта на страната си, разкрива историческият сайт The Archaeologist.